За нас е важно да си вършим работата и ние

За нас е важно да си вършим работата и ние ...

Ангелкова: Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса.


За нас е важно да си вършим работата и ние показваме какво вършим с факти. Откакто аз съм министър, имаме ръст на чуждестранните туристи с 31% и ръст на приходите с 34%. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова.

За първите осем месеца на годината, въпреки негативните очаквания, има минимален спад на приходите. Фактите и цифрите както по отношение на чуждестранните туристи, така и по отношение на приходите, показват че ние си вършим работата. Разбира се, има още какво да се направи, заяви Ангелкова.

По повод фалита на един от най-големите български туроператори "Астрал Холидейз", тя уточни, че всеки туроператор има застраховка, която покрива щетите само на туристите. Няма такова изискване в нито едно законодателство, няма застраховка, която да покрива щетите на бизнеса, отбеляза министърът на туризма.

След като се случи фалитът на "Томас Кук" инициирахме промяна в законодателството, че или да се увеличи задължителният лимит на минималната изискуема сума или тя да бъде процент от оборота. В Националния търговски регистър ще направим така, че по-напред да се показват компаниите с по-висок застрахователен лимит, посочи Ангелкова.

Поели сме ангажимент да съдействаме на хотелиерите в рамките на възможностите, които има Министерството на туризма. Хотелиерите, които са засегнати от този фалит, следва да заявят своите претенции в рамките на масата на несъстоятелността. Оттам нататък ние бихме могли да съдействаме за това, как могат да се подадат тези искове, каза още Николина Ангелкова.

Източник: novini.bg