За нас е важно да си вършим работата и да

За нас е важно да си вършим работата и да ...

Ангелкова реално каза на туристическия бранш да пие по една студена вода заради Томас Кук.

За нас е важно да си вършим работата и да показваме какво вършим с факти. Откакто имаме отделно Министерство на туризма, имаме ръст на чуждестранните туристи от 31% и на приходите от тях от 34%. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.
До август имаме минимален спад от 0,6% при чуждестранните туристи – над 6 млн., като за трите летни месеца спадът е 1%, а те са над 4 млн. Това обясни Ангелкова, като подчерта няколко пъти пред Нова телевизия, че тази хубава картина е факт, въпреки "създалата се истерия".
Относно фалита на "Астрал Холидейз", Ангелкова призна, че "Томас Кук" не е регистриран като туроператор в България. Попитана дали това значи, че претенциите ни към британския гигант няма да бъдат уважени – твърдение, което изрече и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който отдавна е в политическа война с Ангелкова, министърът на туризма отговори, че "Томас Кук" има договор за представителство с "Астрал Холидейз". И продължи с твърдение, че няма изискване "в нито едно законодателство" да се прави застраховка, която да обезщетява подизпълнители на "Томас Кук" – туроператори и хотели. Застраховани са само крайните клиенти – туристите.
Ангелкова подчерта, че заради "Томас Кук" е започнал дебат за законови промени – или да се увеличи задължителният минимален праг на застраховката „Отговорност на туроператора, или да се взема процент на оборота като предпазен механизъм. Само 18 туроператори в България имат лимит на покритие на този вид застраховка от 1,4 млн. лева, добави министърът на туризма.
Как държавата може да помогне на туроператори, които фалитът на "Томас Кук" сега завлича? Ангелкова отговори, че имало ангажимент да се съдейства на хотелиерите в рамките на възможностите на Министерството на туризма. Освен това се събирал опит и от други държави. Министърът на туризма напомни и, че всеки сключва договор със съответните рискове към момента на сключване. Тя заяви, че по българското законодателство няма механизъм за намаляване или опрощаване на ДДС – мярка за помощ, за която се заговори, че ще бъде приложена в Гърция заради фалита на "Томас Кук".
Все пак министърът на туризма посочи, че всеки бизнес, считащ се за ощетен в България, следва да си регистрира претенциите като кредитор към "Томас Кук" в съответната държава, откъдето идват туристите, заради които сега не са платени пари, за да може да влезе в масата на несъстоятелността.

Източник: actualno.com