За нас е важно Българо-швейцарска програма за сътрудничество да продължи

...
За нас е важно Българо-швейцарска програма за сътрудничество да продължи
Коментари Харесай

България и Швейцария искат програмата им за сътрудничество да продължи

За нас е значимо Българо-швейцарска стратегия за съдействие да продължи и след 2019 година и по тази причина желая да благодаря на президента Маурер за неговата подготвеност да поддържа идващ стадий на програмата, сподели президентът Румен Радев на конференция с швейцарския си сътрудник Ули Маурер във военновъздушната база „Мейринген“, където се състояха пленарните диалози сред двете делегации и беше направена проява с изтребители, оповестява Българска телеграфна агенция.

Президентът Радев благодари особено на швейцарската страна за извънредно сполучливата, по думите му, Българо-швейцарска стратегия за съдействие, която стартира от 2010 година и завършва през актуалната година. Тя е изключително скъпа за нас освен с финансовата поддръжка, която е в размер на 72 млн. швейцарски франка, само че и с експертизата и опита, които се внасят в такива значими области като сигурност, господство на закона, непоклатимост на промените, битка против проведената престъпност, тероризма и корупцията, и най-много в областта на обществената интеграция и образованието, посочи Радев. Той подсети, че изключително значими са триумфите на двустранната стратегия в региона на дуалното образование, обхванало хиляди български възпитаници и голям брой учебни заведения и компании.

Президентът Радев анонсира и концепцията при идващ стадий на Българо-швейцарската стратегия да се мисли и за швейцарско-български център нововъведения в България, който да развива научни проучвания с поддръжката на Швейцария, тъй че младите ни учени, студенти и гении освен да идват в Швейцария, само че да могат да правят такива проучвания в България при подобаваща научна инфраструктура.

Двамата президенти са разискали и районни проблеми като европейската вероятност на Западните Балкани, нуждата от единна европейска система за леговище. Радев дефинира мястото на днешните диалози – авиобазата „Мейринген“, като обвързвано със смисъла, което отдават двете страни за сигурността на общия им дом – Европа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР