За нас е удоволствие да ви запознаем с нашия нов

...
За нас е удоволствие да ви запознаем с нашия нов
Коментари Харесай

Каква диета да спазваме, ако не спортуваме редовно

За нас е наслаждение да ви срещнем с нашия нов създател доктор Райна Стоянова. Д-р Стоянова е нашият диетолог и експерт по здравословно хранене. Тя е специализирала гастроентерология, а сега е помощник в поделение по ендокринно-метаболитни заболявания. Нейната първа публикация за Edna.bg е по тематиката каква диета да съблюдаваме, в случай че не спортуваме постоянно:

В съпоставяне с мъжете, единствено 30% от дамите практикуват постоянно някакъв тип спорт.

Със сигурност повече от половината съблюдават някаква диета или си постановат мъчно обосновани, от време на време неуместни от здравна позиция ограничавания.

Най-голямата част от хората се лимитират във връзка с хляба или тестените произведения, други заобикалят месото или млякото, трети пропущат закуската, вечерята и по този начин нататък...
 жена диета храна Thinkstock
Спазването на разнообразни типове диети, налагането на ограничавания и приемането на чудотворни таблетки, прахчета и питиета за намаляване и разхубавяване постоянно са на мода и медиите безспирно демонстрират трансформациите на разнообразни известни персони с комерсиална цел - продаването на някоя "диета ", чай или таблетки за намаляване и така нататък

Нисковъглехидратни, безглутенови, зеленчукови, точкови и диети с имена на разнообразни звезди – има колкото си пожелаете вариации, обещаващи чудеса.

Режимите, нормално конструирани с прекалено много ограничения от съществени хранителни субстанции, подсигуряват бърз и осезателен резултат, само че след това закономерно приключват с йо-йо резултат и постоянно вместо да "изпишем вежди, изваждаме очи ".

За страдание неуспехите и следствията от такива диетични намеси рядко биват афиширани по същия метод. Когато се изключат изцяло някои храни, организмът рано или късно желае да си ги набави още веднъж или пък се стига до нутритивни неналичия, които постоянно могат да имат последици върху здравето.

Същевременно към нас има и приятелки с тези "добри гени ", които макар че непрестанно одобряват калорични храни и не се занимават с физически извършения, са по-слаби, в сравнение с бихме си показали и в най-смелите си мечти.

Е, къде е ключът към мечтаната фигура в актуалния забързан свят?

Хранителният режим на неспортуващите, както и при постоянно спортуващите, би трябвало да е самостоятелно съгласуван с обмяната на веществата или метаболизма. Метаболизъм значи скоростта, с която организмът изгаря храната, Всъщност това е цялост от доста жизненоважни биохимични процеси: абсорбирането на питателните субстанции от гастро-интестиналния тракт, преработката и превозването им до всички кафези в тялото, превръщането им в сила.

Количеството калории, които изразходваме в положение на цялостен покой, с цел да поддържаме активността на организма, като изхвърлянето на остатъците, поддържането на сърдечния темп, дишането и така нататък витални процеси - това съставлява главната метаболитна скорост или базалният метаболизъм. Този индикатор е доста самостоятелен, генетично унаследяван, вариращ в необятни граници и може да бъде обмислен единствено със специфични лабораторни проучвания. Ако желаеме да изградим съвършената диета за нередовно спортуващи хора, би трябвало да задвижим точно тази "метаболитна машинка ", тъй като едно най-важните условия за бърз метаболизъм е точно спортът.

Как да ускорим метаболизма си, без да сме всеки ден в залата?
 тяло диета намаляване Thinkstock
► Хранете се постоянно и по-малко. Това е извънредно рационална тактика, само че сама по себе си не коства, в случай че не подбирате и балансирате храненията си. От друга страна постоянно и по-малко надалеч не значи "постоянно " - запомнете, че би трябвало да има ясно дефинирани хранения и най-малко 3-4 часа сред тях, в които да не консумирате храна. За да може организмът да издържи на гладно 4 часа, би трябвало главните хранения да са задоволително пълноценни освен откъм калории, макро и микронутриенти, само че също по този начин и във връзка с общия размер.

В реалност, с цел да удостовери възприятието за задоволеност, мозъкът има потребност и от най-малко сила (калории), взаимно с най-малко размер, т.е. 100 г шоколад съдържат задоволително калории и макронутриенти, само че нямат задоволителен размер. Това значи, че ще огладнеем по-рано от часа за идващото главно хранене. Обратният образец също е правилен – в случай че изядем една доста огромна паница салата, ще бъдем наситени за момента, само че неналичието на задоволително калории в това меню, ще ни подтикне да ядем в допълнение сред храненията.

► Правете къси разходки и бъдете преносими, макар че сте спортни "въздържатели " - базалната обмяна не се покачва единствено по време на физическите извършения, само че и няколко часа по-късно. Голяма част от физическите старания, които въздействат на метаболизма, са неосъзнатите придвижвания, върху които нямаме надзор, като нервни подскачания, промяна на позите или треперенето. Хората, които "не ги свърта ", горят доста повече сила от пасивните и спокойните.

► Пийте кафе: метаболизмът може да се промени и с някои не толкоз здравословни метода. Кофеинът форсира метаболизма с към 5 до 10% за 2 часа и трансформира изразходването на "горивото " – за сила се изгарят мазнините, а не глюкоза. Така че, в случай че не страдате от високо кръвно и нямате други противопоказания, приемайте най-малко 2-3 кафета в името на бързия си метаболизъм.
 диета здраве Thinkstock
► Не се лишавайте от въглехидрати: Често ни се повтаря, че въглехидратите са неприятни за диетата, само че всеки учил малко биохимия човек, знае, че мазнините се изгарят "в огъня " на въглехидратите. Разбира се, избираме комплексните въглехидрати, богати на фибри и баластни субстанции. Такива са пълнозърнестите култури, картофите, кафявият ориз, зеленчуците.

► Забравете за фрапантните диети: Метаболизмът "помни ", когато гладуваме и забавя разнообразни химически процеси, с цел да спести сила – като преносим компютър, когато минава в положение на покой, с цел да пести батерията. Затова хората, които изпитват йо-йо резултата от диетите, може да увредят метаболизма си продължително. Боксьорите и гимнастичките да вземем за пример, които непрестанно се подлагат на диети, с цел да реализиран нужното за категорията им тегло, натрупват доста килограми откакто спрат да спортуват, точно тъй като поради диетите са забавили метаболизма си.

► Ограничете алкохола: Когато алкохолът се разпада в черния дроб, той нарушава механизма на напредването на мазнините и в кръвта може да попадне по-голямо количество от тях. Това безусловно води до струпване на повече мазнини.

► Обърнете внимание на хормоните си: Щитовидната жлеза е основна за метаболизма поради създавания от нея хормон тироксин. От неговото равнище зависи какъв брой бързи или мудни са химическите реакции на метаболизма. Хората с нараснала функционалност на щитовидната жлеза изгарят повече калории и нормално са слаби, нервни и дейни. И назад – при намалена функционалност на жлезата метаболизмът е занимателен, хората натрупат килограми и са по-бавни и отпуснати.
 жена диета Thinkstock
Основното изискване за реализиране и поддържане на здравословно телесно тегло е положителният баланс сред разход на сила и банкет на сила с храната. Не забравяйте, обаче, че с възрастта разхода на калории (базалната обмяна) се забавя, а апетитът към храните и напитките пораства, тъй че постоянно се постанова да поставяме огромни старания, с цел да поддържаме оборотите на метаболизма си.

При нередовно спортуващите - това се оказва още по-голям проблем, тъй че направете старания да се движите повече, даже и това да не е регламентиран спорт - ходете повече, предпочитайте стълбите пред асансьора, паркирайте колата си по-далеч, правете постоянен моногамен и предан секс.

Да, добре прочетохте, по време на сексуален акт приблизително се изгарят към 300 калории, които са равни почти на 40 минути аеробика или 50 минути въртене на педалите на кростренажора, да не приказваме за хормоналните изгоди, които също имат директно отражение върху обмяната на веществата.
 диета здраве Thinkstock
Припомнете си още:
Митове за известните диети Диетите, които би трябвало да избягвате Всяка диета работи Да се задържим слаби и след диетата Диетата съгласно кръвната група - огромната неистина Как тялото схваща, че е време да престане да яде
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР