За нас е изключително важно в резултат на консултациите да

...
За нас е изключително важно в резултат на консултациите да
Коментари Харесай

Радев: Трябва да гарантираме сигурен вот

 За нас е извънредно значимо вследствие на консултациите да има ограничения, които да подсигуряват високо доверие в изборния развой, високо доверие в здравните ограничения, така че да имаме естествена изборна интензивност, да бъде определен законен парламент. Само той може да излъчи устойчиво и добре работещо държавно управление и да се стартира демонтажът на порочния управнически модел ". Това съобщи президентът по време на консултациите за изборите, които организира.

Според Радев е значимо да се построи доверие към машинното гласоподаване. " Важно е да имаме бистрота, надеждност и високо доверие в процеса на одит и узаконяване на машините ", съобщи президентът.

Пред президента от Обществения съвет към ЦИК оповестиха, че е допустимо провеждането на изборите по време на епидемията от ковид. Според Обществения съвет подготовката би трябвало да стартира. Препоръката е да се прегледат всички вероятни дейности за регистрация на партии, обединения и наблюдаващи онлайн.

От срещата стана ясно още, че Общественият съвет е анализирал извършени близо 100 изборни процеса по целия свят. Така е стигнал до умозаключение, че е допустимо провеждането на изборите, при съблюдаване ограниченията.

Според Обществения съвет е неуместно въвеждането на гласоподаване по пощата поради неналичието на подобен опит в страната. Това става първо с опити, след което се вкарва.

Относно карантинираните гласоподаватели от Обществения съвет показаха, че има опция, планувана в Изборния кодекс, да се издават правила, които да обезпечат опция лицата, сложени под карантина, да гласоподават с преносима изборна кутия.

От Обществения съвет оферират, в случай че се стигне до промени в Изборния кодекс, след привършване на изборния ден да се направи снимане на преброяването на бюлетините, което има опция да се излъчва в действително време и онлайн. Така ще се избегне скупчването на хора в изборното помещение, които имат право да следят процеса.

По мотив на машинното гласоподаване стана ясно, че устройствата могат да бъдат дезинфекцирани с етилов алкохол. С това от Обществения съвет приканват гласоподавателите да не се тормозят, че машината предпоставя по-висок риск от заразяване, в сравнение с гласуването с хартиена бюлетина.

Според проф. Мирчев датата 28 март не би трябвало да се трансформира с по-задна. " Какво подсигурява, че на 28 април болните ще бъдат по-малко, нищо. Това не е мотив. Изборите би трябвало да са издърпани напред ", разяснява той.

Дончо Пачиков уточни, че е възможно наблюдателите да подкрепят здравните управляващи, като реализират надзор върху спазването на ограниченията.

Росица Матева от Обществения съвет е на мнение, че не е належащо разкриването на повече секционни комисии за идните избори.

" Ако бъде направена организация - да се гласоподава през стая и организация на придвижването, то това би било задоволително и без спомагателни ограничавания ", отговори Матева на въпрос на вицепрезидента Илияна Йотова дали би трябвало да има " зелени коридори " в деня на вота.

На финала на срещата с членовете на Обществения съвет към ЦИК президентът регистрира, че сходни полемики са метода да се усъвършенства изборният развой.

" Консултациите са, с цел да почистват несъгласията и да се търсят най-хубавите решения. Гласът на обществото би трябвало да се чува в процеса на подготовка на изборите ", заключи Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР