За нас Ботев е символ на свободния и корав български

...
За нас Ботев е символ на свободния и корав български
Коментари Харесай

Да помним историята си

За нас Ботев е знак на свободния и твърд български дух. Дух, който ни дава кураж и през днешния ден да отстояваме правата си, да се борим за правдивост и пълноправие, да желаеме да живеем в свободна страна.
За да не се изгубим по пътя към постигането на тази цел, ни е нужно да помним историята си и да не разрешаваме тя да бъде пренаписвана и преиначавана. Това е наш дълг и залог за опазването на идеалите и правилата, които са отстоявали тези преди нас.
Но през днешния ден, като се изключи че показваме нашата респект към героите, заявяваме и паниката си от надигащия се фашизъм в света, в Европа и у нас. Той целеустремено е внедряван в съзнанието на младите генерации. Тревожно е това, което се случва в просветителната система - литературни шедьоври и исторически обстоятелства с един размах биват заличавани. Непрекъснато ставаме очевидци на похищения и гаври с монументи на антифашисти. И няма никакво значение дали тези монументи са на международни персони като Никола Вапцаров, или са произведения на популярни скулптори като Любомир Далчев. За вандалите няма граница, както няма и закон. Защото, в случай че властта не се отнасяше снизходително към актовете на мародерство, в случай че не мълчеше пред деянията на фашизъм, от дълго време България да се е справила с тези реваншистки дейности.

Преди тържественото честване на Братската могила членове на младежкото обединяване на Българска социалистическа партия София се поклониха пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина и рецитираха стихове на великия стихотворец. В самодейността "Ний четем Ботев " се включи и Калоян Паргов, който прочете "Символ-верую на българската комуна ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР