За напрежение между България и Австралия заради грешно интерпретирани думи

За напрежение между България и Австралия заради грешно интерпретирани думи ...

Напрежение между България и Австралия по случая Полфрийман.

За напрежение между България и Австралия заради грешно интерпретирани думи на дипломат по случая "Полфрийман" от българското правосъдно министерство пишат днес "The Sidney Morning Herald" и ABC.
Според австралийското външно министерство след среща между министърa на правосъдието Данаил Кирилов и aвстралийския дипломат Джон Филп на 8 октомври са били разпространени манипулативни съобщения до медиите у нас, в които не са отразени притесненията на дипломата. В съобщение на пресцентъра на правосъдното министерство управляващият австралийското посолство в Атина е цитиран да казва: "Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството".
Според говорител на австралийското външно министерство, цитиран от "The Sidney Morning Herald" и ABC, Филпс не е казал това, а напротив - посочил е "множество притеснения", които има страната, включително и "опасения за външен натиск за изхода от делото".
Според австралийското министерство изказването на Филп е продължение на позицията на външния министър Марис Пейн, която заяви преди седмица, че има "неюридически причини" Полфрийман да бъде държан в затвора. В изявлението си говорителят на австралийското външно министерство е посочва, че Филп е повдигнал пред българския министър на правосъдието Данаил Кирилов въпроси за основанията за задържането на Полфрийман.
Дори малко по-късно след срещата на двамата, министърът на правосъдието коментира, че разговорът им се въртял основно около документите за самоличност на Джок Полфрийман. Actualno.com тогава цитира министър Кирилов, според когото "изрично посланикът на Австралия заяви, че са издадени лични документи на Джок Полфрийман, но те ще му бъдат дадени едва след като приключат всички съдопроизводствени действия в България". Той каза още, че посланикът заявил, "че няма съмнения в българското законодателство и в действията на затворническата администрация и посочи че назад във времето е имало основания да се възприеме, че Джок Полфрийман е получавал съдействие от главна дирекция "Изпълняване на наказанията". Кирилов уточни и, че става въпрос за времето на изтърпяване на присъдата до този момент.
В момента Полфрийман се намира в центъра за бежанци в Бусманци, очаква присъдата на ВКС по върнатото дело по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров и ще обжалва забраната да напуска страната. Припомняме, че според Софийския градски съд е правен абсурд Полфрийман да има забрана, защото тя е наложена с влизането в сила на присъдата, а след като вече е пуснат предсрочно, то забраната отпада. Външният ни министър призна, че се е срещнала с австралийската си колежка Марис Пейн по време на последната сесия на Общото събрание на ООН и, че не е вярно, че има дипломатическо напрежение с Канбера. Предполагам, че Полфрийман има паспорт, Австралия го издава, не България, каза Екатерина Захариева. От правосъдното министерство все още няма коментар.

Източник: actualno.com