За намаляване на дисбалансите между териториите са необходими стъпки в

...
За намаляване на дисбалансите между териториите са необходими стъпки в
Коментари Харесай

Зам.-министър Николова: Еволюцията в регионалната политика, водеща до фокусирано регионално въздействие, е чрез стъпки в посока децентрализация в управлението

За понижаване на несъответствията сред териториите са нужни стъпки в посока на деконцентрация и следваща децентрализация в ръководството. Това съобщи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която откри конгрес на тематика „ Децентрализация и регионализация в България: Уроци от интернационалния опит и рекомендации за България ", проведен от Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/.

Николова изясни, че за провеждането на районна политика, насочена към териториите, ще оказват помощ и вложенията от европейските фондове. За новия програмен интервал се планува прехвърляне на повече пълномощия при взимане на решения на районно и локално равнище за плановете, които ще бъдат финансирани посредством интегриран метод.. Целта е плановете да са тясно насочени към характерните потребности, да бъдат по-близо до хората, да способстват за стопански резултати в териториите и усилват стандарта на живот на популацията. „ При тясно насочен секторен метод на влияние и централизирано установяване на хоризонтални ограничения не постоянно съумяваме да осезаем пулса на територията, характерните потребности на локалния бизнес, капацитетът от запаси, които предопределят видовете вложения ", разяснява Николова.

Планирано е след 2020 година европейската стратегия за районно развиване, в съдействие с всички останали европейски стратегии, да насочат запас за осъществяване на интегрирани териториални планове. Към тях ще може да бъдат добавяни и средства от националния бюджет и други финансови източници. „ Общата цел е да повишим стандарта на живот, уравновесено икономическо развиване и понижаване на отрицателните демографски трендове ", разяснява заместник-регионалният министър.

Според зам.-министър Николова тематиката за децентрализацията и регионализацията стартира с промяна в многостепенното ръководство на България. Създаването на капацитетни районни структури за взимане на решения за предпочитани вложения, които да бъдат подкрепени с финансиране от стратегиите на Европейски Съюз, е значима крачка към провеждането й. В съдействие с Организацията за икономическо сътрудничество и раз се прави обзор на многостепенното ръководство в България, въз основата на който ще бъдат направени рекомендации, които да залегнат при осъществяване на Стратегията за децентрализация, призната през 2016 година „ Стъпка по стъпка ще предопределяме и бъдещата посока на осъществяване на нов вид районна политика за децентрализирано ръководство с главен фокус върху територията и характерните й потребности ", разяснява още Николова.

Според зам.-министър Николова по-бавния развой на децентрализация в България се дължи значително на неналичието на обичаи. „ Една от стъпките е на районно равнище да дадем повече независимост за влияние и взимане на решения за вложенията, само че при ясни контролни механизми и прецизна финансова дисциплинираност ", разяснява тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР