За над 62% от учениците записани в професионалните паралелки и

...
За над 62% от учениците записани в професионалните паралелки и
Коментари Харесай

Засилва се интересът към професионалното образование

За над 62% от учениците записани в професионалните паралелки и учебни заведения професионалното обучение е първи избор при кандидатстване. Това демонстрират първичните данни за приема през тази година. От 21 966 възпитаници в професионални гимназии и паралелки 13 810 са записани след 7 клас по първо предпочитание в първо класиране.

Общо 17 993 или съвсем 82% осмокласници са признати по първо и второ предпочитание в професионална гимназия или паралелка. Тези данни, съгласно заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, приказват за повишение не интереса към професионалното обучение.

В трите стадия на класиранията за кандидатстване след 7 клас има данни за взели участие 47 356 възпитаници. 46 % от тях са записани след първите два стадия на класирането и са класирани за трети стадий в паралелки за придобиване на професионална подготовка.

Изборът на 46 % от учениците дефинира към този момент като най-търсени следните специалности: Компютърна техника и технологии, Икономическа информатика, Автотранспортна техника, Икономика и мениджмънт Механизация на селското стопанство, Производство на кулинарни произведения и питиета, Кетъринг, Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения, Системно програмиране, Организация на хотелиерството, Организация на туризма и свободното време, Строителство и архитектура, Приложно програмиране, Оперативно счетоводство и Банково дело.

515 възпитаници са записани към този момент в паралелките по новата специалност „ Приложно програмиране “.

До началото на образователната година ще бъдат подготвени типовите и учебни проекти и образователни стратегии по всички специалности, по които е осъществен банкет за образователната 2017-2018 година Те са създадени от специалистите в МОН благодарение на учители, академични преподаватели и сътрудници от бизнеса. Това е единствено част от плануваните за създаване и внедряване над 2800 типови образователни проекти, 6000 образователни стратегии по образователните предмети от професионалната подготовка и 320 изпитни стратегии за държавните изпити за придобиване на професионална подготовка. Тази образователна документи ще бъде непрекъснато обновена и осъвременявана в съдействие с бизнеса, с цел да бъде съответна на неговите потребности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР