За наближаващо военно поражение на групировката "Ислямска държава" (ИД) в

...
За наближаващо военно поражение на групировката "Ислямска държава" (ИД) в
Коментари Харесай

Разгромена на бойното поле ИД няма да изчезне

За наближаващо военно проваляне на групировката "Ислямска страна " (ИД) в Ирак и Сирия приказват всички публични лица и специалисти, само че единомислещо предизвестяват, че организацията няма да изчезне и ще се нагоди към новите условия, с цел да продължи своята борба, разяснява Агенция Франс Прес.

При съществуването в тези две страни на неспокойна, маргинализира сунитска общественост, а в останалия свят на хиляди последователи и симпатизанти, подготвени за дейности в името на идеята й, групировката ще мине в конспиративност и след време ще се възроди - може би с друго име и в друга форма, само че със същите цели, предвиждат те. "Военната победа в Ирак, реализирана с доста старания, не е съчетана с политическа визия за интервала след Даеш (арабското редуциране за ИД), предвиждаща реинтеграция на арабското и сунитското население в иракската политика ", разяснява за Агенция Франс Прес Жан-Пиер Филию, учител в парижкия Институт за политически проучвания ( "Сианс По ").

"Още по-лоши са вероятностите в Сирия - добави той, - където кюрдските милиции и армията на Асад са на път да завладеят надлежно Ракка и Дейр аз Зур. Тази липса на дълготрайна тактика обезпечава на Даеш значително пространство, с цел да се възвърне в близко бъдеще, продължавайки да поддържа в целия свят мрежи от симпатизанти и деятели, разпалвани от крайната свирепост на тази борба. "

Националният координатор на разузнаването на Съединени американски щати Дан Коутс означи през май пред комисия от Сената, че "освен Ирак и Сирия, ИД се стреми да подсигурява взаимовръзка сред своите клонове и мрежи по света и да добавя дейностите им със свои стратегически разработки ". "По наша преценка ИД резервира волята и способността да управлява, да основава условия, да подкрепя и въодушевява транснационални офанзиви ", акцентира той.

"Съпротивата ще продължи "

В публикация, озаглавена "ИД след халифата ", Тара Муни и Андрю Байърс - аналитици и съоснователи на "Контратерористична мрежа ", предсказват, че групировката ще изгуби териториалния надзор върху завладените райони (в апогея на завоеванията й с повърхност колкото Италия и седеммилионно население) "през идната година ". "Международните длъжностни лица би трябвало да се приготвят за две бъдещи закани ", считат те. Това са "еволюцията на ИД след халифата и групировките, които ще я наследят и може да застрашат още повече районната и интернационалната сигурност ".

ИД ще успее без труд да резервира високоефективни незаконни структури и настоящ агитационен уред, кадърен да въодушеви джихадисти от целия свят, прибавят експертите. "Загубата на територии в Ирак и Сирия може би даже ще насърчи още повече вълци- единаци да минат към дейности в Европа и Съединени американски щати, с цел да покажат, че са решени и способни да нанасят удари ", показват те. Всички специалисти акцентират и опасността от страна на стотици, а в скоро време и хиляди "призраци " - западни джихадисти, калени в борби и завърнали се в родните си страни. Те нормално попадат в пандиза, само че някои може да останат рискови с години, дълго откакто излязат на независимост.

Засега в Ирак и Сирия "проектът за господство на ИД претърпя крах, само че ИД не е разгромена ", съобщи пред Агенция Франс Прес Лудовико Карлино, експерт по джихадистките придвижвания от изследователския център "Ай Ейч Ес кънтри риск ". Оцелелите бойци от групировката ще правят отстъпка в долината на Ефрат - част и от двете страни, която ще стане "плацдарм за съпротивата на ИД, предходна в конспиративност ". Тази пустинна зона с дължина 160 километра, богата на нефт, приютява към този момент сред 5000 и 10 000 бойци и командири на джихадистите, счита командването на интернационалната коалиция против ИД отпред със Съединени американски щати.

"В последна сметка - обобщи Томас Маккейб, някогашен анализатор и антитерорист, работил за военновъздушните сили на Съединени американски щати, - разрушаването на халифата е знакова победа, само че въпреки всичко не дефинитивна. Световната джихадистка опозиция ще продължи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР