За моята Коледа е нужна повече от една елха“ е

...
За моята Коледа е нужна повече от една елха“ е
Коментари Харесай

WWF със стъпка напред в опазването на горите

„ За моята Коледа е нужна повече от една елха “ е акция на природозащитната организация WWF. С безмълвната си молба животните в гората приканват нас – хората да запазим техния дом, тъй като няма къде другаде да отидат. Екипът на WWF го прави всеки ден, само че има потребност от помощ!

WWF опазва българските гори към този момент в продължение на 20 години и основава натурален дом за горските жители. До момента благодарение на доброволци и донори специалистите на природозащитната организация са посадили близо половин милион дръвчета из цяла България.

Сега се поставят основите на нова гора на брега на Марица. 12 хиляди фиданки от осем типа дървета ще вдъхнат нов живот на крайречна околност до гр. Стамболийски. Те са особено подбрани и отгледани по този начин, че да имат допустимо максимален късмет да се захванат и оцелеят. Част от тях към този момент са засадени, само че има още доста работа.

Нека не забравяме, че крайречните гори са извънредно скъпи. Те са дом за дивите животни, само че са същинско благосъстояние и за хората. Укрепват крайбрежията, защищават от наводнения, гълтам праха, усъвършенстват качеството на водите. И не на последно място оферират приятна среда за отдих и отмора за всички нас. Въпреки голямото им значение, те са унищожавани епохи наред за освобождение на територии за пасища и аграрни земи.

А основаването на нова гора е комплициран и виновен развой, учреден на дългогодишни проучвания и наблюдения. Експертите на WWF предизвестяват, че от залесяването има смисъл единствено когато се съблюдават някои съществени правила. Задължително би трябвало да се вземат поради климатичните особености, характерностите на почвата, естествената растителност на региона, типа на фиданките, както и локалното биоразнообразие. Създаването на нова гора не свършва с полагането на фиданките в земята. Длъжни сме да се грижим за тях минимум три години след залесяването.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР