За мораториум върху разкриването на нови висши училища са се

...
За мораториум върху разкриването на нови висши училища са се
Коментари Харесай

Налагат мораториум върху откриването на нови университети

За мораториум върху разкриването на нови висши учебни заведения са се разбрали министърът на образованието Красимир Вълчев и Съветът на ректорите. Двете страни са единомислещи, че над 50-те ВУЗ за под 7-милионна България са премного, само че са спрели диалога дотук, не са го траяли в посока нуждата от закриване или уедряване на образователни заведения.

Министър Вълчев описа за договореността със СР през днешния ден в Университета за национално и международно стопанство (УНСС), където се включи във форума " Предизвикателствата пред държавните висши учебни заведения в България: трендовете за развиване – година по-късно ".

Налагането на мораториума ще стане с изменение в Закона за висшето обучение.

" Мрежата е достигнала лимита си на териториално и профилно разгръщане и от по-нататъшното разгръщане няма да завоюва нито достъпа до висше обучение, нито репутацията му ", разяснява министър Вълчев.

Той анонсира и някои от параметрите на бюджета за обучение през 2018 година, като увери, че в системата ще има с 400 млн. лв. повече. 40 млн. от тях ще бъдат ориентирани към висшето обучение. Увеличението обаче няма да се дава " на калпак ", а на база " сложна оценка за качеството ", т.е. не на брой студенти, а според от оценката за образователната, научната активност, реализацията на възпитаниците на даденото висше учебно заведение.

Ще продължи политиката за стимулиране на специалностите, в които има малко студенти, само че пък се чака дефицит на пазара на труда в бъдеще.

Най-голямата част от 400-те милиона от горната страна - 330 милиона лв. - са планувани за нарастване на учителските заплати следващата година. Повече ще са и парите за безвъзмездни за децата закуски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР