За момента заразата от морбили в страната е ограничена. Това

...
За момента заразата от морбили в страната е ограничена. Това
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: За момента заразата от морбили е ограничена

За момента болестта от морбили в страната е лимитирана. Това сподели в Сутрешния блок на Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. В последните 2-3 дни няма регистрирани нови случаи, само че вирусът продължава да циркулира и хората без ваксина не престават да бъдат застрашени. 21 са откритите случаи на заболели от морбили у нас. Засега има двама души, които се нуждаят от по-сериозно лекуване, другите са със междинна тежест на заболяване, допуска се, че за множеството вирусът ще премине без съществени последствия за здравето, посочи доктор Кунчев.

За момента болестта от морбили е лимитирана, за 2-3 ден няма нови случаи на болни, само че имайки поради високият контагиозен показател, може да се допуска, че вирусът още да циркулира и в случай че откри лица, които не са карали болестта, шансът да ги болести е доста огромен, разяснява доктор Кунчев.

Според него има случаи, в които лекарите знаят, от кое място идва болестта, като този с един от последните болни лица, хванал вирусът от Италия. Д-р Кунчев добави, че през 2018 година измежду най-засегнатите страни от вируса са били Сърбия и Гърция, а тази година това е Република Северна Македония, където са подхванати изключителни ограничения.
Д-р Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор: 21 болни на фона на други страни е доста малко. Идеята е да задържим този доста добър статус,а това се случва единствено по един начин- като достигнем заветните 95% покритие, което подсигурява успеваемостта на имунизацията.
Той добави, че при актуалните връзки е елементарно вирусът да се популяризира. Превенциите против заболяването,според доктор Кунчев, са имунизации в точния момент, както и ангажираност от страна на лекарите, с цел да бъдат обхванати бързо неимунизираните лица.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР