За момента Монбат произвежда традиционни оловно-кисели акумулатори, като има заводи

...
За момента Монбат произвежда традиционни оловно-кисели акумулатори, като има заводи
Коментари Харесай

"Монбат" купува две германски компании за литиево-йонни батерии

За момента " Монбат " създава обичайни оловно-кисели батерии, като има фабрики в България, Румъния и Сърбия

Още по тематиката
Компанията ще цели развиване в новите технологии за произвеждане на акумулатори

Компанията учреди ново сдружение за задачата дружно с английски жител

Gaia Akkumulatorenwerke и EAS Germany ще бъдат слети в EAS Batteries.Икономическата група " Монбат " е придобила две немски компании за литиево-йонни акумулатори. Сделката е за 100% от движимите и недвижими активи на Gaia Akkumulatorenwerke и EAS Germany, които ще бъдат слети в EAS Batteries. Това оповестиха от българското сдружение в информация до борсата. Оттам не прецизираха кое сдружение от групата на " Монбат " е купувачът и на каква цена е подписана договорката, като единствено показаха, че детайлности ще бъдат оповестени след дефинитивно привършване на финалната фаза.

Целта на придобиванията е " Монбат " да диверсифицира бизнеса си, като навлезе в нова ниша на пазара на литиево-йонни енергийни решения. През идващите две години компанията ще влага над 5 млн. евро в съоръжение и уголемение на екипа.

В нова сфера

С придобиването на двете немски компании " Монбат " възнамерява да навлезе на пазара на литиево-йонни енергийни решения с висока мощ, основани върху LFP-химията. Според известието това е софтуерен метод, подхванат световно от единствено едно друго огромно сдружение. " Тази технология разрешава отговор на доста нишови високоенергийни приложения и покрива извънредно високите условия за сигурност и надеждност, изисквани при галактическите и отбранителните приложения, в морския и в публичния превоз ", показаха от " Монбат ".

В новото обединено сдружение EAS Batteries ще бъдат вложени над 5 млн. евро през идващите две години. Средствата ще бъдат употребявани за модернизиране на индустриалните здания в Нордхаузен, където е основана компанията, за съоръжение и разширение на екипа. " Монбат " ни дава финансова непоклатимост и вложения в съоръжение на съвременно техническо ниво, от които EAS се нуждае, с цел да стане по-конкурентна, увеличавайки качеството на продуктите и индустриалния си потенциал ", разяснява избраният за ръководещ шеф на обединеното сдружение Михаел Дойтмайер. По думите му немският екип има над двадесетгодишен опит в широкоформатните литиево-йонни кафези, а " Монбат " има богат пазарен опит, което дава добра основа за развиване на бизнеса.

Технология с капацитет

През последните години българското сдружение преглежда разнообразни благоприятни условия за по-нататъшен напредък, като сегашната договорка е резултат на тези старания. " Това придобиване бележи навлизането на " Монбат " на немския пазар и в същото време е ангажимент към технология с капацитет да промени света ", сподели Атанас Бобоков, изпълнителен шеф и един от главните притежатели на " Монбат ". По думите му българското сдружение ще съживи двете компании и ще ги слее в един повсеместен бизнес развой - от технология, през произвеждане до продажби.

Това не е първата стъпка, която " Монбат " прави към нахлуване в бранша на новите технологии за акумулатори. В края на предходната година компанията, която създава обичайни оловно-кисели батерии, заяви, че учредила дъщерно сдружение - " Монбат ню пауър ", което да създава и създава различни технологии за акумулатори. В него " Монбат " държи 51% от капитала, а останалите са благосъстоятелност на " Аугъст форчън " на английския жител Греъм Пол Нортън-Станден.

Новите придобивки

Gaia Akkumulatorenwerke GmbH е немска компания за литиево-йонна технология, която е основана преди 21 години и е профилирана в широкоформатните кафези и акумулатори. Според информация на уеб страницата й тя е част от интернационалната група Lithium Technology Corporation. През 2004 година компанията стартира да създава по-специални артикули, като някои от новаторските й планове са първите литиево-йонни стартерни акумулатори за Porsche, акумулатори за прототипите на хибридни електрически транспортни средства на немски авто производител, както и акумулатори за прототипи на хибридни товарни коли и рейсове за европейски и американски клиенти. През 2009 година клетките на Gaia са квалифицирани като годни за приложимост в Космоса от НАСА и от Руската галактическа организация. Според известието на " Монбат " във времето в Gaia са вложени над 60 млн. евро в развойна активност, развиване на продуктите и създаване на индустриални мощности.

EAS Germany GmbH е основана през 2011 година като смесено дружество сред Gaia Akkumulatorenwerke и Enersys/Hawker. Основната й активност е произвеждане на кафези и развиване на технологии за хибридно електрическо задвижване при влакове и тежкотоварни индустриални транспортни средства, както и в региона на защитата. Enersys/Hawker е част от американската компания Enersys, която има цех в Търговище, където създава акумулатори за подводници.Продажбите нарастват

Консолидираните чисти доходи от продажби на сдруженията от групата на " Монбат " са нарастнали с 24.6% през май по отношение на същия месец на предходната година и са достигнали 19.8 млн. лева, се споделя в известие на компанията до борсата. Освен производителя на батерии " Монбат " групата включва също " Старт ", " Монбат рисайклинг " и " Окта лайт България ". Ръстът за първите пет месеца на годината е 26.9%, а продажбите са в размер на 121.1 млн. лева Печалбата преди облагане за януари-май се усилва с 27.9% на годишна база до 15.9 млн. лева, а облагата преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) се покачва с 23.2% до 23.1 млн. лева

" Монбат " е най-големият производител на акумулатори в Източна Европа със фабрики в три страни - България, Румъния и Сърбия. Компанията изнася продукцията си в над 60 страни. За 2016 година сдружението регистрира консолидирани чисти доходи от продажби в размер на 135 млн. евро и EBITDA от 23 млн. евро. Пазарната капитализация на " Монбат " е почти 230 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР