За момента бившият финансов министър Риши Сунак се радва на

...
За момента бившият финансов министър Риши Сунак се радва на
Коментари Харесай

Името на следващия британски премиер ще стане известно до 5 септември

За момента някогашният финансов министър Риши Сунак се радва на най-голяма поддръжка измежду депутатите тори, следван от министъра за интернационална търговия Пени Мордант.

Името на идващия английски министър председател ще стане известно до 5 септември, откакто бъдат оповестени резултатите от избора за нов водач на Консервативната партия,  съобщи ръководителят на " Комитет 1922 "   (Комитет на консервативните частни членове) сър Греъм Брейди.

Борис Джонсън се отдръпна като водач на партията, само че остава на поста си като министър председател, до момента в който не бъде определен негов правоприемник, предава БНР.

След като Греъм Брейди бе избран отново за ръководител на " Комитет 1922 " и след малко заседание с новото управление, той разгласи разпоредбите и графика за протичането на конкуренцията за лидерския пост на Консервативната партия.

Брейди съобщи, че приемането на кандидатурите ще завърши във вторник вечер, като с цел да може да взе участие в конкуренцията всеки кандидат би трябвало да получи най-малко 20 гласа поддръжка от депутати на партията, а искащите да продължат " би трябвало да са спечелили минимум 30 гласа от сътрудници в Народното събрание " на първото гласоподаване.

До момента има оповестени 11 кандидатури. Първото гласоподаване ще се организира в сряда. В четвъртък ще има втори тур. Трети тур на гласоподаване е евентуално да бъде извършен идващия понеделник, само че това следва да бъде конкретизирано в допълнение.

Повишаването на броя на депутатите, които би трябвало да одобрят претендентите от 8, както бе нормалната процедура до момента, на 20, цели по-бързото пресяване на претендентите.

Греъм Брейди изрази мнение, че до края на идната седмица е допустимо да бъдат излъчени двамата финалисти. Едва тогава на някакъв по-късен стадий членската маса на партията ще излъчи спечелилия, който ще стане водач на торите и министър председател на страната.

Запитан за какво би трябвало да се изчаква до 5 септември Брейди отговори, че е належащо да се даде повече време на последните двама кандидати за срещи с партийни членове и образуване на техните акции. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР