За молитвата и добрите дела, с думите на големия руски

...
За молитвата и добрите дела, с думите на големия руски
Коментари Харесай

Който не вярва в доброто е нравствено мъртъв ~ Владимир СОЛОВЬОВ

За молитвата и положителните каузи, с думите на огромния съветски мъдрец и стихотворец, един от бащите на съветската идеалистическа философия и символизъм.

╫ За молитвата „ Отче наш “

Когато почувстваме сърдечно омерзение към злото, което цари в света и в самите нас, когато нашите старания да надвием това зло ни доведат до убеждението, че е безсилна нашата благосклонност – тогава настава за нас нравствена нужда да търсим друга воля, която освен желае сама положителното, само че и има в себе си това положително, дотолкоз, че може да го съобщи и на другите. Такава воля съществува и преди ние да я потърсим, тя сама се явява при нас. Тя посещава нашата душа посредством вярата и се съединява с нас посредством молитвата.

Ние имаме вяра в положителното, само че знаем, че то липсва в нас самите. И по тази причина би трябвало да се обърнем към същинското положително, да му подчиним своята воля, да му принесем духовна жертва – би трябвало да му се молим. Който не се моли, т.е. не съединява своята воля с Висшата воля, той или не има вяра в тая Висша воля – не има вяра в положителното – или пък счита себе си за всемогъщ държател на положителното, своята воля счита за съвършена (абсолютна) и всемогъща. Който не има вяра в положителното е нравствено мъртъв; който има вяра единствено в себе си, като в безспорен източник на положителното, е безумец. Истинската мъдрост и началото на нравственото съвършенство почва с вярата в божествения източник на положителното, с молитвата отправена към него, посредством която молитва дребната човешка воля се предава напълно в ръцете на тая Висша воля.

Ако в действителност желаем свободен и идеален живот, би трябвало да повярваме и да се предадем в ръцете на Оня – Единствен, който може да ни освободи от злото и да ни подари със силата на положителното, тъй като един единствено Той е безконечен държател на свободата и съвършенството.

Защото нашата душа сама по себе си не има нито независимост, нито съвършенство. Тя има единствено дарба да стане свободна и съвършена. В нея живее единствено опцията за едното и другото. Тая девствена дарба на душата ни може да стане майка на нов, плодороден живот за нас. Но с цел да стане в действителност това рождение на нов живот, изисква се деяние от страна на това позитивно креативно начало, което носи със себе си семето на този нов живот. Божествената дарба на душата ни, с цел да не остане безплодна, би трябвало да се съобщи в ръцете на своя избавител и стопанин, Бащата на новия живот. Това предаване става посредством вярата, а съединението с Него – посредством молитвата. Защото първото деяние на вярата, в която Бог работи дружно с индивида, е молитвата.

Вярата без каузи е мъртва, а молитвата е началото на всяко същинско дело. Да имаме вяра в Бога, ще рече да имаме вяра, че Той е източник на всяко положително в неговия цялостен и идеален тип. А щом всяко положително, в действителност, е в Бога и от Бога, то ние сами по себе си не можем да бъдем сами създатели на никакво положително, на никакво същинско дело. В наша власт е обещано единствено да не противодействаме на положителното и благодатта, които идват от горната страна. Благодатта ни обръща сама с лице към Бога; от нас се желае единствено благосклонност в това. Тук е и същността на молитвата: ние влизаме в Бога и Бог влиза в нас. Това е към този момент началото на нов нравствен живот. Ние почваме да усещаме в себе си неговото първо придвижване. Тоя живот вътре в нас сформира и най-хубавата част от самите нас. Тоя нов плодороден живот, който усещаме в себе си, не е основан от нас, а ни е даден – той е свободен подарък. И щом тоя подарък е добър, щом възприятието за нов живот възвишава и огрява душата, тоя подарък иде от горната страна, от Бащата на светлините. Тоя нов живот не е основан от нас, а от Небесния Баща; само че той е в нас, той е наш, и Бащата на тоя нов живот е наш Баща.

Из: Глава първа от част първа на „ Духовните основи на живота “, 1882-1884
Източник:, от доктор Деян Пенчев

*V.S.Solovyov 1890s photo by P.S.Zhukov, commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР