За мнозина руснаци до края на 20 век да притежаваш

...
За мнозина руснаци до края на 20 век да притежаваш
Коментари Харесай

Завръщане в бъдещето: руснаците пак ще карат „Москвич“

За мнозина руснаци до края на 20 век да притежаваш " Москвич " - гордостта на руското автомобилостроене, беше въпрос на чест, споделя Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

За последно създаван преди двадесетина години, той е на път да се завърне на поточните линии поради напускането на Русия от страна на западните автомобилостроители. Когато " Рено " (Renault) разгласи, че се изтегля от Русия, кметът на Москва Сергей Собянин потри ръце. Той още тогава съобщи, че ще национализира завода в столицата, който едно време произвеждаше точно " Москвич ", с цел да възроди " именитата " марка.

Въпреки, по думите на Собянин, " дългата и славна история " на " Москвич " -а, руснаците са разграничени по въпроса за възраждането на една марка, която съгласно мнозина принадлежи единствено на предишното. " Чух, че " Москвич " ще бъде върнат към живот и съм доста благополучен от това ", споделя Александър Бондаренко, демонстрирайки тениска с изображение на колата. " Ако пуснат на пазара съвременна версия на модела 2140, ще си я купя незабавно ".

Други обаче са по-скептични и виждат явни политически претекстове зад дейностите на кмета. " Възраждането на " Москвич " е популистко решение ", споделя жителят на Москва Сергей, отказвайки да показа семейството си. " Не е ясно какво ще произтече от това ". След всеобщото овакантяване на западните компании президентът Владимир Путин разгласи, че руснаците би трябвало да се гордеят с промишленото завещание на страната си. Той добави, че локалната индустриална база би трябвало да бъде разширена.

За мнозина обаче обичаният от мнозина в Русия " Москвич " би трябвало да си остане в миналато. " Москвич " не би трябвало да бъде докосван, той умря, той беше погубен ", споделя Станислав Цибулский, припомняйки решението за закриването на завода преди две десетилетия. По думите му служащите в продължение на години не са получили дължимите им заплати, а хиляди са изгубили работата си. " Заводът беше просто затворен, даже нямаше музей, а в този момент възнамеряват да възродят " Москвич ". За мен това е осквернение ", споделя той.

От поточните линии на завода в Москва, който стартира да работи през 1946 година и беше закрит през 2001 година, 10 години след разпада на Съветския съюз, са слезли десетки модели на " Москвич ". По време на най-големия подем на производството през 70-те години, хората постоянно трябваше да чакат с години, с цел да се снабдят с жадуваната кола. А един от най-популярните модели - " Москвич 412 ", през 1975 година струваше към 5000 рубли при междинна месечна заплата от 150 рубли. За Сергей Ушаков, който е носталгично надъхан притежател на " Москвич ", възраждането на модела е добра вест, само че все пак страната би трябвало да се концентрира върху производството на съвременни коли. " Това е рядка кола и аз я подкрепям в работещо положение ", споделя той и с горделивост демонстрира модел 400. " Но няма потребност да произвеждаме едни и същи коли ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР