За мнозина млади семейства един от най-големите кошмари, които се

...
За мнозина млади семейства един от най-големите кошмари, които се
Коментари Харесай

Ужасът колики при бебетата

За мнозина млади фамилии един от най-големите кошмари, които се случват още в първите дни след появяването на дребния човек, са коликите. Този проблем, който изправя на нокти и най-спокойните родители, за жалост е измежду най-честите компликации при развъждането на бебето след раждането му. Ако сте не измежду късметлиите, чиито деца спят добродушно по цяла нощ, а наместо това домът ви е огласян от страшни писъци и епизоди на непрекъснат рев, ще се опитаме да ви помогнем посредством идващите редове.
Какво съставляват коликите? Коликите са положение, определяно от педиатрите, като интервал на рев и нервност при бебета за приблизително по общо три часа дневно, за повече от три дни в седмицата с дълготрайност от към три седмици. Срещат се при сред 10 и 30% от децата, като могат да се следят както при кърмените, по този начин и при бебета, хранени с приспособено мляко. За страдание при някои новородени тези мъчителни и за тях, и за родителите часове може да са доста повече, даже цяла нощ, и да продължат няколко месеца. Няма изрично мнение какво провокира коликите, само че се приема, че те се дължат на незрялост на храносмилателната система, предизвикваща стомашен дискомфорт.
Как да ги разпознаем? Много е значимо, изключително за младите родители, коликите да бъдат разпознати и различени от останалите вероятни проблеми с дребния човек. Неудържимият рев на новороденото може да се дължи и на апетит, влажен памперс, претопляне или мраз, както и друга физиологична причина. Ако плачът е съпроводен с отвод от хранене, диария или липса на изхождане, това е сигнал, че би трябвало да потърсите педиатър. Характерно за коликите е появяването им в избрани часове от денонощието, нормално по здрач или през нощта. Телцето на детето също може да ви помогне да ги разпознаете – то е присвито, не се отпуска изцяло, самото бебе се стряска елементарно и избухва в мощен рев, сънят му е разтревожен и „ накъсан “.
Първа помощ за коликите Появата на колики при новородено е същинско тестване както за бебето, по този начин и за родителите и най-много майката, която е непрекъснато с него. При някои деца казусът може да отшуми за няколко дни или да не е по този начин мощно изразен. Други обаче безусловно се раздират от рев с часове и месеци наред. Горчивата истина е, че няма магическо решение за това положение.
Съществуват разнообразни типове капки, които могат да облекчат дискомфорта на бебето и да понижат пристъпите на рев. Различни нелекарствени артикули също биха могли да оказват помощ в тази тенденция. Един от тях са някои типове чайове като да вземем за пример тези от копър, лайка и анасон. Затоплянето на коремчето на бебето посредством топла забрадка или възглавничка с черешови костилки също може облекчи рецесията. Някои педиатри настояват, че храненето на майката, в случай че кърми детето си, се отразява на коликите на детето. Няма безапелационни доказателства в тази тенденция, само че няма и да си навредите, в случай че краткотрайно се ограничите от разнообразни газообразуващи храни като бобови култури, зеле, броколи, питиета, съдържащи кофеин, прясно мляко и други артикули с високо наличие на лактоза и да видите дали смяната в хранителния режим ще се отрази на детето.
Прегръдката
Това обаче, което сигурно, в случай че не да отстрани коликите, то най-малко ще успокои бебето, е физическият контакт. Забравете всевъзможни препоръки на близки и родственици, че по този начин ще разлигавите дребния човек – на тази невръстна възраст сходно нещо е невероятно. В моментите на нескончаем рев просто гушнете детето и леко го притиснете до себе си, масажирайте и нежно коремчето му. Гушкайте го, люлейте го леко, носете го – дано то усеща близостта ви. Много комфортни в тази тенденция са така наречен слингове, наподобяващи огромен шал, най-често от памучен или тъкан плат – сложете бебето в него и правете разходки, даже вкъщи. Не се тормозете да помолите и таткото да се включи в този обред на фамилиарност. Движението, допира с тялото на родителя и топлината сигурно ще успокоят смутеното мъниче. Ако плачът не стопира, пробвайте да разноските детето на открито с количката или фамилния автомобил. Когато сте вкъщи в моментите на рецесия, подсигурете на бебето успокоение в стая с приглушена светлина и тиха мелодична музика, може да опитате да го успокоите и посредством така наречен бял звук.
Помислете за себе си
Ако сте от късметлиите, чието първо дете дни и седмици не стопира непрекъснато да плаче, в един миг може да се почуствате на ръба на нервна рецесия. Изтощението от безсънните нощи, съчетано от умората около непрекъснатите грижи към бебето, е напълно обикновено да се трансформира в същинско тестване за вас. Възможно е да се почуствате и в същински обаян кръг, редуващ мигове на отмалялост, изтощение, виновност и яд против кошмара, наименуван колики. Съвсем обикновено е да започнете да се упреквате или даже да обвинявате бебето за това, че не стопира да плаче, осъзнавайки в това време, че сходни мисли са нелепи. В мигове като тези, помислете за себе и си не се срамувайте да потърсите помощ. Баба, вуйна, близка другарка или различен приближен човек – потърсете някой, който да ви анулира даже за час-два в грижите около дребното и направете нещо за себе си. За да се грижите пълноценно за детето си, преди всичко би трябвало да мислите и за себе си – нещо сходно като при случай в самолета – нали не сте не запомнили чия маска би трябвало да се постави първо?
И не на последно място, не забравяйте, че тези сложни мигове ще отминат. При някои деца това се случва още след първите седмици след раждането, при други към четвъртия месец, само че постоянно отшумява. Така че – заредете се с самообладание и се радвайте на мъника, който пораства пред очите ви, даже и плачейки с часове. Съвсем скоро кошмарът на коликите ще завърши, а на негово място ще се появи едно усмихнато и опознаващо света дребосъче.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР