Жителите на множество щати забелязват странен и тревожен нов аромат във въздуха: „Със сигурност опасение за здравето“

...
За мнозина лятото тази година за съжаление означава задушаващ дим
Коментари Харесай

За мнозина лятото тази година за съжаление означава задушаващ дим от горски пожари, за който се съобщава, че носи отличителната миризма на горяща пластмаса .

Какво се случва?

Метеорологичната мрежа съобщи наскоро, че в райони на Източна и Средна Западна Канада и Съединените щати, където димът от горски пожари е силен, жителите са забелязали миризма на изгоряла пластмаса във въздуха.

Въпреки че това може да звучи странно, има ясна причина опушените небеса да миришат на огън на боклук вместо на лагерен огън.

Кан Сун, асистент в университета в Бъфало, изучаващ химията и физиката на земната атмосфера, обясни на The New York Times, че когато биомаса като клони, дървета и листа гори, те изхвърлят летливи органични съединения (ЛОС) във въздуха .

Когато тези летливи органични съединения се създават за първи път, тяхната реакция с атмосферата причинява миризмата на лагерен огън, която обикновено се свързва с горските пожари. Тъй като ЛОС се задържат във въздуха обаче, те взаимодействат с ултравиолетовото (UV) лъчение, за да създадат замърсители като бензен и формалдехид, които миришат на горяща пластмаса, както е обяснено от The Weather Network.

Защо това свързване има ли значение?

Колкото повече горски пожари има, толкова повече дим и токсични химикали ще има във въздуха, което може да има отрицателно въздействие върху здравето както на хората, така и на животните.

Майкъл Джерет, професор по екологични здравни науки в UCLA Fielding School of Public Health, каза пред The ​​New York Times, че тези химикали „със сигурност представляват проблем за здравето“. Бензенът и формалдехидът са класифицирани от Световната здравна организация като канцерогени от група 1, което означава, че има достатъчно доказателства, че причиняват рак при хората.

Всички признаци сочат още горски пожари на нашия хоризонт.

Изследванията показват, че екстремните горещини и суша, причинени от прегряването на нашата планета, предизвикано от човешките действия, причиняват горските пожари да бъдат по-чести и да горят по-дълго и по-силно. Това означава по-токсичен дим във въздуха ни през по-голяма част от времето.

„Това е част от нарастващия модел на екстремни метеорологични явления, които виждаме в резултат на изменението на климата“, каза Оливия Далтън, заместник прессекретар на Белия дом, както съобщава The New York Times.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо (@JustinTrudeau) също се включи чрез Twitter, като написа: „Година след година, с изменението на климата, ние сме виждаме все по-интензивни горски пожари — и те започват да се случват на места, където обикновено не се случват.“

Какво можем да направим, за да сме в безопасност?

Ако живеете в район, в който има силен дим от горски пожар, следвайте указанията за качество на въздуха и останете вътре, ако не е безопасно, или носете подходяща маска, ако абсолютно трябва да сте навън за продължителни периоди.

За да забавите прегряване на нашата планета, можем да използваме източници на чиста енергия, когато е възможно, включително в домовете и превозните си средства, да намалим зависимостта си от пластмаси за еднократна употреба и да говорим с приятелите и семейството си за тези проблеми, като същевременно ги насърчаваме да действат.

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за готини новини и готини съвети, които улесняват да си помогнете сами, докато помагате на планетата.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР