За много турци анасоновата ракия ракъ е традиционната напитка на

...
За много турци анасоновата ракия ракъ е традиционната напитка на
Коментари Харесай

Айран вместо ракия: Ердоган води война срещу алкохола

За доста турци анасоновата ракия ракъ е обичайна напитка на страната. Властите в Турция се пробват по всевъзможен метод да лимитират използването ѝ, което благоприятства потреблението на ментета, установи Дойче веле.

Алкохолът е все в устата на турците. Но не безусловно, а като тематика, която се дискутира в обществото. Акцизът върху алкохолните питиета като вино, бира и ракия непрестанно пораства, а паралелно с него пораства и броят на хората, които умират заради приложимост на рискови подправени алкохолни питиета или " ментета ".

През последните десетина дни общо 52 души умряха от алкохолни отравяния, а още доста хора лежат в интензивни отделения. Властите настояват, че отравянията са дължат на метилов алкохол, само че също по този начин на питиета, подправени с разнообразни дезинфекционни течности. Полицията е конфискувала 25 000 литра метанол и 18 500 литра фалшифицирани алкохолни питиета и краткотрайно е задържала 220 души. Съобщава се още, че през последните години продажбата на етанол се е увеличали четири пъти и половина, освен това не безусловно за медицински цели.

В България продажбите на ракия са нарастнали за месец със 193 %, в Германия се купува 34 % повече вино. Във времената на пандемия потреблението на алкохол се усилва, а с нея - и заплахите за здравето.

Айран или ракъ?

Думата " алкохол " има арабски генезис, само че самата му приложимост е неразрешена от исляма. В Турция обаче, изключително в по-светските провинции, по традиция използват алкохол - най-много анасоновата ракия, известна като ракъ. Сред необятни кръгове от турското население, в това число и дами, ракията просто върви с храната и без нея не се сяда на маса. Основателят на актуалната турска република Кемал Ататюрк също е прочут с това, че обичал да обръща по няколко ракии. Неслучайно при откриването на новата джамия, която турските управляващи инсталираха в именитата истанбулска църква " Света София ", шефът на религиозната работа укоризнено загатна " пияницата ". Подобно неуважително отношение към великия народен воин до неотдавна беше напряко немислимо в Турция, само че през днешния ден Ататюрк все по-често получава отрицание от страна на управляващите поради разпускането на Османската империя, което беше последвано и от въвеждането на разнообразни всемирски правила и традиции в страната и в обществото. Сред тях - използването на алкохол.

Ако зависеше от турския президент, през днешния ден турците от заран до вечер щяха да пият единствено айран - съгласно Ердоган, таман това била турската национална напитка. За редица всемирски турци обаче националната напитка се споделя ракъ. И се пие с лед и вода в тесни високи чаши, вид " стъкленица ". Другите концентрати като уиски или коняк не са толкоз известни в страната, единствено водката през последните години съумява да си пробие път.

Войната на Ердоган с алкохола

Под управлението на религиозния Реджеп Тайип Ердоган турските управляващи поредно лимитират използването на алкохол. Ето за какво те непрестанно усилват акциза върху алкохолните питиета, който за последните 10 години е скочил с цели 443% за ракията и с 365% за бирата. В момента една бутилка ракъ от 0,7 литра коства към 20 евро - съвсем една десета от месечния приход на междинния човек в Турция. Тези непостижими цени очевидно дават резултат при легалната продажба на алкохол, където през предходната година оборотът е стаднал с една четвърт. Властите считат това за огромен триумф. Мащабът на казуса с незаконния алкохол обаче се илюстрира добре от последните акции на полицията в Истанбул и Адана, при които бяха иззети хиляди литри етилов алкохол. Той е бил предопределен за производството на спиртни питиета.

Ердоган и неговото семейство са персонално ангажирани с битката против алкохола: дъщерята на президентът Есра, която е омъжена за министъра на финансите, има пост в УС на " Зеления полумесец " - една организация, която се бори против зависимостите. Освен това от 2013 година насам в Турция работи закон, който не разрешава продажбата на алкохол след 22 часа. Забранени са още както директната реклама на алкохолни питиета, по този начин и спонсорството. Големите компании се пробват да заобиколят тези забрани по какви ли не способи. Така да вземем за пример най-голямата пивоварна " Ефес " употребява цветовете синьо и бяло, които всички познават от етикетите на бирата, с цел да отбелязва магазините си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР