За много пътешественици град Порто в сред най-популярните дестинации за

...
За много пътешественици град Порто в сред най-популярните дестинации за
Коментари Харесай

Порто - любима атракция за любителите на портвайн

За доста пътешественици град Порто в измежду най-популярните дестинации за посещаване, а разнообразието от пейзажи и благоприятни условия за разходки притегля туристи от целия свят.

Разположен край устието на река Дору (или Дуеро, както я назовават испанците) португалският град е една комбинация от стилове, столетия и доброжелателни хора. Във водите на реката пък се отразяват неоновите светлини на Вила Нова де Гая - щабът на най-големите производители на портвайн. Центърът на Порто се намира на северния бряг на река Дору, а пет моста го свързват с Вила Нова де Гая.

Незабравими усещания остават след разходката из Рибейра (крайбрежния квартал), фамозен с оживените си питейни заведения, превъзходните си заведения за хранене и речните круизи.

Порто е град в Северозападна Португалия, прочут с виното "Порто " (портвайн), а дружно с холандския Ротердам е бил европейска столица на културата за 2001 година. Разположен е на северния бряг на река Дору, покрай вливането ѝ в Атлантическия океан. Градът е втори по величина в Португалия с население към 263 000 души, в агломерацията към 1 552 000 души. Порто е икономическият и културен център на целия район. Прозвището на града е Invicta (лат.) - Непобеждаван (заради това, че е устоял на римляни, маври, Наполеонови войски).

Името на Порто се загатва още през 5 век и по римско време. Преди основаването на португалската страна днешният град носи името Портус Кале, което значи "пристанище на кале ". По-късно този регион прераства в самостоятелното кралство Португалия.

В Порто е била сватбата на крал Жоао I и Филипа Ланкастърска, която е знак на дългогодишния боен съюз сред Португалия и Англия. В историята той остава като най-старият писмен контракт сред две страни.

Жуао I (на португалски: João I de Portugal) е десетият крал на Португалия. Известен е с прозвището Добрият спомен поради хубавите мемоари, които оставя у народа с ръководството си. През 1386 година подписва Уиндзорският контракт за брака си с Филипа Ланкастърска, щерка на Джон Гонт, в замъка Уиндзор. Той поставя началото на англо-португалски съюз, най-продължителния в историята на дипломацията, който се резервира до международните войни през ХХ век.

Историческият център на Порто е вписан в листата на ЮНЕСКО за международно завещание. Измежду архитектурните забележителности в града са катедралата Порто (един от най-старите монументи в града, и един от най-важните в Португалия), църквата Кедофейта (средновековна черква в римски стил), готическата черква Св. Франсис (интериора на църквата е в жанр барок), останките на крепостните стени и няколко къщи от XV век.

През 1754 година италианският проектант Насони проектира камбанария, издигната в един от централните региони на града и станала негов знак: Торе душ Клеригуш (Кула на клириците).

Порто има няколко музея, отдадени на изкуството, като Музея на актуалното изкуство с прилежащия му парк Сералвеш и Националния музей Суарес дос Рейс . Този, който не трябва да пропускате обаче, е Музеят на виното порто . Срещу скромна входна такса туристите се срещат с историята на производството и износа на портвайн в района, а също така има опция и за дегустация.

През 18-19 век градът става значимо индустриално средище и популацията му се усилва. Изградени са стоманеният мост "Луиш I " над река Дору от френския инженер Гюстав Айфел, както и централната гара "Сао Бенто ". Основани са университетът "Аула де Наутика " (1762 г.) и фондовата борса "Болса ду Порто " (1834 г.).

Центърът на Порто ( Рибейра , крайбрежната му част), с присъщите старинни къщи, чиито фасади са покрити с пъстри керамични плочки ( "азулежуш "), е монумент на международната просвета на ЮНЕСКО от 1996 година ( "забележителен градски пейзаж с хилядолетна история "). На отсрещният бряг на реката, в Гая (която административно се счита за обособен град) се намират избите с портвайн, обичана туристическа атракция.

През февруари в Порто годишно се организира най-големият кинофестивал в страната - Фанташпорту, на фантастичното кино.

Домът на музиката (Casa da Musica) е относително новата, доста известна концертна зала на Порто - удивително здание по план на холандския проектант Рем Колхас, което се слави с една от най-хубавите акустики в света.

На 12 декември 1908 година в Порто е роден Мануел Кандидо Пинто де Оливейра - португалският кино режисьор, който до най-късна възраст е траял креативната си кариера. Негово дело са над 50 кино лентата, като действието на доста от тях се развива в родния му град. Режисьорът почива в Порто на 2 април 2015 година на 106-годишна възраст.

Футболните тимове "Порто " и "Боавища " играят домакинските си срещи в този град. ФК "Порто " (пълно име на португалски: Futebol Clube do Porto) е учреден през 1893 година от Антонио Николау де Алмейда в Порто. Играе домакинските си срещи на стадион "Ещадио до Драгао ", който има потенциал от 52 002 места. Клубът е учреден през 1893 година от търговецът на вино Антонио Николау де Алмейда. Клубът е бил 26 пъти първенец на страната. Печелил е купата в Шампионската лига през сезоните 1986/1987 и 2003/2004, като в тези години побеждава и в Световното клубно състезание по футбол.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР