За много жители тази гледката е нещо, което за първи

...
За много жители тази гледката е нещо, което за първи
Коментари Харесай

Заради по-чист въздух: Хималаите се виждат за първи път от 30 години насам от някои части на Индия

За доста поданици тази гледката е нещо, което за първи път виждат в своя живот

За първи път от 30 години насам заснежената планинска верига Дауладхар в Индия стана забележима за локалните поданици. Това се случва с помощта на продължаващите ограничения против разпространяването на ковид, вследствие на които се регистрира спад в равнищата на замърсяване в огромна част от страната.

За мнозина гледката към Дауладхар - което в превод значи " Бяла верига " и съставлява част от Хималаите - е нещо, на което в никакъв случай не са били очевидци през целия си живот, оповестява SBS.

Много от хората с неспокойствие споделят своите усеща за това в обществените мрежи, в това число някогашния индийски състезател по крикет Харбхаджан Сингх, който написа:

„ Никога не съм виждал по какъв начин се простира планината от покрива на моя дом. Никога не бих могъл да си показва, че това е допустимо. Случилото се е ясна индикация за въздействието, което замърсяването е предизвикало на майката земя “.

„ Виждаме заснежените планини ясно от нашите покриви. И освен това, звездите се виждат през нощта. Никога не съм виждал нещо сходно напоследък “, споделя гражданин на Джаландхар в Пенджаб, Индия.

„ Най-добрата вест през днешния ден е, че Хималаите започнаха да се виждат от Джаландхар (приблизително на 300 км разстояние). Това в никакъв случай през живота ни не се е случвало. Невероятни гледки “, споделя различен гражданин на Джаландхар.

Индия е страна с над 1,3 милиарда поданици. Тя беше сложена под цялостна карантина от 22 март, която ще продължи най-малко до 14 април. Драконовските ограничения лимитират придвижването на цялото население и търпят рецензии както от страна на групи за правата на индивида, по този начин и от представители на частната промишленост, които считат, че мярката е случайна и вреди на страната и нейната стопанска система.

Във вторник изданието „ Economic Times “ разгласява мнение на изпълнителния шеф на автокомпания Раджив Баджай, който твърди, че „ на практика никоя страна не е наложила толкоз строги ограничения като Индия “.

„ Продължавам да имам вяра, че това прави Индия по-слаба, в сравнение с по-силна в битката с епидемията ", споделя той.

Въпреки това, блокадата - която затваря заводи, пазари, дребни магазини, места за поклонение, множеството публични транспортни и строителни планове, има и своята позитивна страна. Тя обезпечи краткотрайна отмора на хората от задушаващите равнища на замърсяване, с които Индия е известна. Не по-малко от 21 от 30-те най-замърсени градове в света се намират точно в южноазиатския колос.

Според CNN, държавните данни демонстрират, че в столицата на Индия Ню Делхи се следи спад от 71% на нездравословните микроскопични прахови частици, известни като PM 2.5. Тези частици се озовават надълбоко в белите дробове и минават в жизненоважни органи и кръвообращението, като предизвикват редица съществени опасности за здравето на хората.

Подобен спад в равнищата на замърсяване се следи и в други огромни градове. Не единствено Индия отбелязва доста усъвършенстване на качеството на въздуха. Намаляване в концентрацията на азотния диоксид, вследствие прекъсването на бизнеса и ограничението на придвижването, се следи на всички места по света – от Китай до Европа, та даже и в Лос Анджелис, който има славата на един от най-мръсните градове. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР