За много хора храната без сол е безвкусна. Често те

...
За много хора храната без сол е безвкусна. Често те
Коментари Харесай

Колко сол трябва да консумираме

За доста хора храната без сол е безвкусна. Често те обичат да прекаляват, като подправят на цвят, а не на усет. Други пък избираме да похапваме изцяло безсолно.

Ново интернационално изследване открива, че храненето, което включва освен прекалено много, само че и прекомерно малко сол, е нездравословно.

Independent написа, че Националния здравен център на Англия предлага на възрастните да употребяват не повече от шест грама сол дневно, както и че над това равнище солта в диетата ще докара до високо кръвно налягане и нараснал риск от сърдечни пристъпи и инсулт.

 Снимка 221358

Но съгласно ново изследване, оповестено в здравното списание The Lancet, в което вземат участие 95 767 участници от 18 страни, постоянната консумация на сол сред 7.5 и 12.5 грама сол също не е нездравословна за организма.

Авторите даже стигат до изказванието, че доста ниските равнища на сол (по-ниски от пет грама) са знак, че хората в изследването са изложени на по-голям риск от сърдечносъдови болести, въпреки персонално на нас да ни се коства необичайно.

Изследването демонстрира, че диетите с доста сол са свързани с по-високо кръвно налягане и по-голям случаи на удар. Тази наклонност обаче се следи най-много в общностите, които употребяват доста високи равнища - над 12.5 грама сол дневно. Това е основно в Китай, където соевият сос се употребява необятно.

 Снимка 221356

Установено е също по този начин, че сърдечносъдовите проблеми понижават, когато хората си набират повече калий, който изобилства в плодовете, ядките и зеленчуците.

Но по този начин или другояче, никоя страна към момента не е съумяла да се запише със междинна доза сол на възрастни под прага от пет грама на ден, препоръчван от Световната здравна организация.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР