За Мира Спасова ловът е страст. В кръвта ми е

...
За Мира Спасова ловът е страст. В кръвта ми е
Коментари Харесай

За Мира ловът е наследена страст

За Мира Спасова ловът е пристрастеност. В кръвта ми е по рождение, наследила съм го, смее се момичето. И няма по какъв начин да е другояче при семейство, цялостно с ловци. Авджия е татко, а преди този момент и дядото. Наистина е наследила пристрастеността си от тях.  

Няма по какъв начин да гледаш непрекъснато по какъв начин татко ти се приготвя  по няколко дни за лова през уикенда, да слушаш по-късно сладкодумно разказвани и картинно украсявани ловни истории и да не се запалиш, да не поискаш да видиш нещата с очите си, разказва  днешната към този момент приета ловджийка.   

Мира върви на ловни излети от дребна.  Още  4-годишна тя се молела на татко си Лъчезар да я вземе със себе. Един ден той просто решил да я заведе на излет с вярата да я откаже от това най-вече мъжко занимание.  Планът му обаче не сработил, защото Мира и до през днешния ден не се е отказала да обикаля полетата и горите с пушка в ръка. Затова и когато навършва пълноправие, незабавно се записва на курс  за ловци.

Днес Мира Спасова е една от представителките на нежния пол измежду ловците в ЛРС „ Сокол 1893 ”. Членува в дружинката в село Сбор. Освен нея там сверяват мерници още 5 дами. Тя е една от най-младите в пазарджишкото сдружение. Мира Спасова навършва на днешния 19 февруари 23 години. Честито!   

Като уважаваща себе си ловджийка, Мира  е горделив притежател на пушка от известна марка. Надцевката ИЖ-27 Е е подарък от родителите за нейния деветнадесети рожден ден. 

Така имам по-голям късмет да отстрелям дивеч, споделя Мира. С надцевката имам втори патрон. В началото ловувах с едноцевка, само че с нея възможностите са по-малки.

По време на ловните излети  до нея постоянно е  дратхаарът  Рони.  Двамата са неразделни още откогато Рони е влезнал в къщата им като малко кутре. Мира  непрестанно се грижи за своя четириног другар.

Младата дама към този момент има и първата си премия от ловджийски шампионат. Миналата седмица тя се включи в петото издание на киноложкото съревнование „ Йосиф Хинек Майер ”. Това бе дебют за нея и за четириногия  помощник Рони. Читателите на " Пазарджишка Марица " знаят, че двамата от раз се класираха на второ място измежду дамите.  

Много съм удовлетворена. Това е първото ми присъединяване в такава тежка конкуренция и се оправих. Има какво още да се желае, само че и терзанието си сподели думата, призна авджийката. Първоначално Мира даже не желала да се запише за присъединяване. Всичките познати я съветвали да се включи  в конкуренцията, само че тя не била сигурна в себе си. Записала се едвам след настояването на ръководителя на ловно-рибарското сдружение " Сокол-1893 " Евгени Абаджиев. Но към този момент не крие порасналите си упоритости. Категорична е, че следващата година още веднъж ще взе участие. Видях, че мога, и считат да опитам да стигна по-високо в класацията, показва самочувствие Мира.

А каква е най-голямата слука в лова? Засега това е една нутрия. Но пък има десетки свалени пернати - фазани, патици, други хвъркати, позволени за отстрел.

Щях да имам и чакал като ловджийски трофей, само че го изпуснах, признава Мира. Колегите от дружинката не пропуснали да се пошегуват с пропуща. " Този чакал на баячка ще би трябвало да го водим, да му пребае, че много го стресна ", подкачали я дълго време ловците от дружинката.

Любимият лов на младата дама е птичият. Тя  обича да се разхожда из полето, само че очите все в небето шарят, нищо че бърбори с сътрудници от дружинката. И не пропуща да показва прецизен мерник.

Така е по-интересно, в придвижване сме, разяснява авджийката. Ловът на наедрял дивеч не ми е толкоз атрактивен. Там заставаш на едно място и чакаш слуката. Докато тук, даже и да пропуснеш някоя птица, идва идната. 

Мира Спасова е последна година студентка в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ”. Въпреки лекциите и тежките изпити по математика и информатика, бъдещата учителка постоянно намира време за лов. Понякога и приятелят Александър също я съпровожда. Засега той е единствено риболовец, само че има предпочитание да показа заниманието на своята половинка.

Радвам се, че не се опасява от жена с пушка, майтапи се Мира.

В проектите за бъдещето е да приключи висшето си обучение и да стартира работа като учител  по математика и информатика. Не знае какво готви ориста, само че е безапелационна, че постоянно ще има време за лов и авджилъкът ще продължава да бъде значима част от живота.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР