За минути социалните мрежи са залети от жалейки и съболезнования

...
За минути социалните мрежи са залети от жалейки и съболезнования
Коментари Харесай

България потъна в скръб заради смъртта на проф. Чирков

За минути обществените мрежи са залети от жалейки и съболезнования в памет на известния хирург.

Както БЛИЦ осведоми към този момент, че изтъкнатият кардиолог е умрял тази нощ в ръцете на своя персонален помощник и иконом Лъчезар. По първоначалнни данни причната за неочакваната му гибел не е К-19.

Проф. Чирков бе кардиохирургът, направил първата трансплантация на сърце в България през 1986 година, с която завоюва международна известност и благодарност за професионализма си в областта на сърдечните заболявания, интервенции и трансплантациите.

"Днес си отиде от този свят един същински българин, който имах достойнството да познавам. Винаги съм се възхищавала от неговата нестихваща религия и вяра за родното ни опазване на здравето!
Професор Чирков имаше голямо любящо сърце! Искаше да помогне на всеки!
Беше пътеводна светлина за кардиохирургията у нас!
Дълбок реверанс!
Нашето семейство скърби за теб, професоре!
Почивай в мир! ", написа негова позната в обществените мрежи.






Проф. Александър Чирков е роден е в Лом на 27 януари 1938 година Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 година

Заминава през 1966 година за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като доктор в Университетската болница, след това се трансферира в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 година

През 1984 година се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на опазването на здравето. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 година Дълги години е шеф на болничното заведение „ Св. Екатерина “.

Проф. Чирков печели международна известност и благодарност за професионализма си

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР