За местния вот тази неделя държавата се изправи срещу т.нар.

...
За местния вот тази неделя държавата се изправи срещу т.нар.
Коментари Харесай

Няма време. Експерти скептични за заличаването на изборните мигранти за вота

За локалния избор тази неделя страната се изправи против така наречен изборни мигранти - съмнителните всеобщи регистрации по сегашен адрес, от време на време стотици хора в една къща, само че специалистите са скептични за заличаването им от изборните описи. Причината - оставащото време е безусловно дни.

" Знаете, че изборните описи към този момент са отпечатани от ГРАО, Централната изборна комисия няма отношение към този въпрос. За осъществената инспекция разбрахме от медиите, не сме осведомени по никакъв метод, само че желая да обърна внимание на следното: според член 405а от Изборния кодекс преди общи локални избори кметовете на общини би трябвало да извършат инспекция шест месеца преди изборите за направените нови регистрации една година обратно. Тази инспекция наложително би трябвало да завърши три месеца преди изборния ден. Повече мнения няма да върша. "

Така през днешния ден зам.-председателката и говорителка на ЦИК Росица Матева отговори на последния постоянен брифинг на комисията преди вота на журналистически въпрос по какъв начин ще се действа с " новодомците ", ще бъдат ли заличени те от изборните описи при открити нарушавания и в случай че да - къде ще могат да гласоподават.

Скептична е и Ваня Нушева, политолог, учител и специалист към Асоциация " Прозрачност без граници ". Тя разяснява всеобщите инспекции в страната, назначени от регионалните шефове, откакто министърът на районното развиване Андрей Цеков сезира премиера Николай Денков за предизборните аномалии.

" Опасявам се, че дейности, осъществени безусловно три дни преди изборите, няма по какъв начин да доведат до анулация на регистрациите ", уточни Нушева пред.

Според нея направеното от министъра е трябвало да се случи много по-рано - най-малко 3-4 седмици преди изборите, с цел да може изборните описи да бъдат изчистени съответно и да се актуализират - въз основа на законовите условия.

" Има условия в Закона за гражданската регистрация, които всички са длъжни да съблюдават. През 2015 година беше осъществена смяна тъкмо въз основа на тези сигнали, подадени от Асоциация " Прозрачност без граници ", които постановяват условието, че в рамкте на една жилищна постройка по сегашен адрес може да бъдат регистрирани не повече от два пъти от нормалния брой живущи. Така че законово съображение за инспекции и за корекции има и в действителност регионалните шефове са задължени от закона да провеждат работата - да координират с Министерство на вътрешните работи и кметовете и да създадат инспекция ", уточни Нушева.

Но добави:

" Всъщност кметовете и администрациите са главните съучастващи за осъществяването на регистрации, които не са в сходство със закона ".

Все отново тя позволи, че " евентуално съществува процедура в незабавен порядък да се заличат ".

Съгласно наредбата на член 92, алинея 10 от Закона за гражданската регистрация, броят на лицата, които могат да се записват по непрекъснат и/или сегашен адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които всекидневно могат да населяват съответното жилище, а когато жилището се населява единствено от родственици по права линия, по съребрена линия до четвърта степен в това число или по сватовство до втора степен в това число, се позволява трикратно надвишаване на броя на лицата, които всекидневно могат да населяват жилището. 

Какво значи това - изясни неотдавна регионалният шеф на Бургас Пламен Янев. " Законът споделя, че на всеки 10 кв. м. жилищна повърхност е обикновено пребиваването на 1 лице, като се позволяват до двойно по-голямо число хора. Ако са в родствена връзка, даже и тройно. Ако го преобразуваме в числа – в една междинна къща 100 кв. м. на село, могат да бъдат регистрирани 20 души, а в случай че са в родствена връзка – 30. Когато получим сигнал, че на даден адрес има 50 регистрирани лица и отидем и забележим, че има къща на 3 етажа, напълно законно могат да обосноват тези регистрации. От там нататък, ние би трябвало да съблюдаваме закона. "

Както Клуб Z писа, справка на ГРАО, публикувана от районното министерство, сподели, че къщи и жилища на един адрес и даже голо поле приютяват стотици жители - евентуални гласоподаватели. Най-фрапантният случай е от Стамболийски, където една къща, съгласно данните, населяват 652-ма души. На ул. " Тунджа " №2 в Горна Оряховица пък живеят 138 гласоподаватели, макар, че на посочения адрес няма постройка, а поле. Апартамент в столичния " Люлин " подслонява 99 гласоподаватели. В апартамент на ет. 2 в блок в кв. " Сухата река " в София пък се ширят 83 пълнолетни съграждани.

Ето и още рядкости: От данните излиза наяве, че през годините локалните управляващи са позволили регистрациите. Така да вземем за пример къща във Видин побира 25 пълнолетни жители, в Русе – 59, във Варна – 84. Друга къща в Разлог пък е дом на 142 пълнолетни лица. Къща в Монтана приютява 172-ма български жители. На тясно живеят и в къща в Пловдив, в която са регистрирани 194 гласоподаватели. В двете махали на с. Плетена (Сатовча) са регистрирани надлежно 727 и 796 лица, а в тази на с. Долно Осеново (Симитли) - 812 гласоподаватели. 

Видно от справката, на територията на страната има 72 619 адреса, на които са регистрирани 6 и повече пълнолетни лица, които са включени в изборните описи, както и 1697 адреса, на които са регистрирани 20 и повече пълнолетни лица. В същото време на локални избори в малките обитаеми места доста дребен брой гласове на новорегистрирани гласоподаватели могат да окажат влияние върху изборния резултат.

Как ще завърши сагата, следва да забележим, като се има поради, че кметовете са тези, които вършат регистрациите и те могат да (от)регистрират обещано лице.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР