За Меркел посещението в България е в навечерието на утрешния

...
За Меркел посещението в България е в навечерието на утрешния
Коментари Харесай

Предизвикателствата пред Агела Меркел

За Меркел визитата в България е в навечерието на утрешния конгрес на немските социалдемократи, които ще вземат решение дали да стартират публично договаряния за нова необятна коалиция. Политическите провокации пред Меркел вкъщи и на европейска сцена обрисува Емилиан Лилов от Дойче Веле.

Доживяхме и това да чуем: че към този момент не Меркел, а френският президент Макрон е същинският водач на Европа. Така мисли американският политолог Роналд Тиърски. Свикнали сме с друго: Меркел да води Европа, в случай че не и свободния свят, откакто президентът Тръмп методично отдръпва Съединени американски щати от международната политика.

Да, сега немската канцлерка има сериозен домакински проблем: от 100 дни тя се пробва да сформира държавно управление. Още по-лошо: ориста ѝ зависи от различен - какво ще решат немските социалдемократи, които са последната ѝ вяра да сформира работещо държавно управление.

Но с това проблемите на Меркел напълно не свършват: тя желае повече европейска интеграция, само че се натъква на съпротивата на по-богатите страни в Европейски Съюз, които не желаят да заплащат обезщетения на неподходящите резултати от Брекзита.

Меркел има проблем и с миграцията: концепцията за квотите е извънредно непопулярна, вследствие на което механизмът за солидарно систематизиране на бежанците не работи. Грижи основават също и Западните Балкани, борещи се с стопански проблеми, политически вражди и междусъседски спорове. Меркел знае, че политическата непоклатимост в района ще значи и политическа непоклатимост в Европа.

Турция е друга гореща тематика - освен за Меркел, само че и като цяло за немската външна политика. Силно обтегнатите връзки с Анкара тревожат всички в Берлин - по обясними аргументи. Но тези дни стана ясно, че двете страни към този момент работят за разтопяването на ледовете. Турското изискване за това е Германия да се засилва против последователите на неразрешената Кюрдска работническа партия ПКК - цена, която Берлин наподобява е подготвен да заплати. И несъмнено отново ще би трябвало да си затвори очите пред крещящите нарушавания на човешките права в страната на Ердоган.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР