За мен тази среща е пробив защото е първата на

...
За мен тази среща е пробив защото е първата на
Коментари Харесай

Радев след разговорите с Медведев: Трябва да преразгледаме договорите за производство на съветско оръжие

 a20i3699_1024x662  a20i3702_1024x683  bx9o4204_1024x705
За мен тази среща е пробив тъй като е първата на такова високо ниво след едно дълготрайно спиране. Това разяснява президентът Румен Радев след срещата си с съветския министър председател Дмитрий Медведев в Москва. И предложи на българското държавно управление да употребява позитивния подтик от нея по най-хубавия метод.

Според Радев, двамата с Медведев са разговаряли и за енергийните планове.

“В последните седмици българското държавно управление излезе от летаргията по отношението на Русия. Заговори се за обновяване на плана за АЕЦ “Белене”, което допуска и съветско присъединяване. Енергийният министър също беше в Русия, това е похвално, само че недостатъчно”, сподели българският президент. По думите му, Медведев се е заел през есента да се организира съвещание на междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо съдействие, където да се прегледат всички евентуални планове в енергетиката.

Средата за сигурност стана толкоз комплицирана, че освен България, само че и Европейски Съюз, осъзна, че е най-добре да има директни доставки на газ до държава-членка. Затова аз приканвам двете държавни управления да преразгледат още един път, несъмнено с Еврокомисията, опцията за директна доставка на газ от Русия за България през Черно море. Нека да дадем за образец Северен поток, разяснява още Радев.

По думите му, тематиката за глобите не е била обсъждана с премиера Медведев. Президентът обаче напомни позицията си, че глобите не са мотив за заледяване на връзките и уточни, че през предходната година, макар съществуването им, Франция е съумяла да измести Германия, като вложител номер едно в Русия.

Важно е двете държавни управления да работят дружно са уточнение на избрани съответни сфери на съдействие, сподели президентът, допълвайки че въпреки всичко има “тежки области”, в които мъчно ще се откри решение. За образец Румен Радев даде тематиката за лицензионния режим в производството на военна техника у нас по старите контракти сред Народна република България и Съюз на съветските социалистически републики. “Има условия на съветската страна, които са неприемливи за нас”, напомни президентът. Според едно то тях страната ни би трябвало авансово да съгласува с Русия на кого и какъв брой оръжие ще доставя. “Много ясно акцентирах на премиера Медведев, че това е недопустимо за нас и би трябвало да има разговор по тази тема”, сподели президентът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР