За мен смяната на Съвета на директорите на Булгаргаз е

...
За мен смяната на Съвета на директорите на Булгаргаз е
Коментари Харесай

Еленко Божков пред ФАКТИ: Ръководителите в КЕВР работят изцяло в услуга на ГЕРБ

" За мен промяната на Съвета на шефовете на Булгаргаз е несвоевременно закъсняла, само че нужна ". Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ енергийният специалист Еленко Божков, който е част от Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

" Това можеше да бъде направено още по времето, когато сегашният министър на енергетиката Николов беше заместник-министър на енергетиката в служебното държавно управление. Той още тогава имаше инструментите и опциите да ги смени и евентуално нямаше да я има тази изненада за Кирил Петков, която му сервираха не толкоз служителите или комисарите от КЕВР, колкото управлението на Булгаргаз, което имаше благоприятни условия и способи да удържи и да попречи на това повишение на цената на природния газ ", сподели още Божков.

Енергийният специалист счита, че не е подходящо към този момент някогашният изпълнителен шеф на Булгаргаз Николай Павлов да се прикачва на ревера на президента Радев единствено тъй като в предишното президентът му е дал своя вот доверие, назначавайки го за длъжностен министър на енергетиката.

По отношение на цената на природния газ, Еленко Божков сподели следното:

" Ако проверим дълготрайните контракти се вижда, че има страни като Сърбия и Словакия, които получават природен газ за 170 $ за 1000 кубични метра. Има и страни като Германия и Италия, които го получават за 225 $ за 1000 кубични метра. А ние го получаваме за 512 $ за 1000 кубични метра. В същото време азерският газ е 140 $ за 1000 кубични метра. Какво да приказваме и какви доказателства да се търсят повече от това? ". С тези си думи енергийният специалист уличи в неистина към този момент бившето управление на Булгаргаз, което твърдеше, че България купува природен газ с 30% по-евтино от другите страни в Европа.

Има съмнения, че са работили за частен интерес, а не за обществения, удостовери Божков една от хипотезите за дейностите и бездействията на доскорошното управление на Булгаргаз. Той не изключи, че работата на освободеното управление на Булгаргаз може да е била обусловена и от отбрана на съветския енергиен интерес, т.е. да се работи по този начин, че съветският газ да няма конкуренция в България.

" В момента администрацията на КЕВР е напълно подчинена и е под въздействието на предходното ръководство. Това са 100 и нещо индивида. Тези, които ги управляват, те работят напълно в услуга и под натиска на актива на ГЕРБ. Има многочислени доказателства ", означи Еленко Божков.

Според него новото управление на КЕВР би трябвало да преразгледа цената на електрическа енергия за бита, откакто мораториумът, натрапен над нея, отпадне.

" Компенсирането на цените за електрическа сила за енергийно интензивните бизнес консуматори би трябвало да продължи най-малко до юни месец, като би трябвало да се регистрира и това, че техните артикули към този момент са поскъпнали поради цената на електрическата сила и тъй като в международен мащаб тези артикули нарастват и те могат да вземат участие добре на този пазар. Жестокото е, че това нещо ще се отрази на главната потребителска кошница на българските жители ", разяснява още енергийният специалист.

Целия диалог сред Лили Маринкова и Еленко Божков можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР