За мен ранната детска грижа е абсолютен приоритет и в

...
За мен ранната детска грижа е абсолютен приоритет и в
Коментари Харесай

Белобрадова : Ранната детска грижа трябва да бъде приоритет на всички народни представители


За мен ранната детска грижа е безспорен приоритет и в полза на истината би трябвало да бъде безспорен приоритет и на всички народни представители. Това сподели пред Българска телеграфна агенция депутатът от “Демократична България ” Елисавета Белобрадова. 

Тя и група народни представители (Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 от ГЕРБ-, акад. и Христо Симеонов от “Продължаваме Промяната ”, както и Гален Монев от “Български напредък ”) предложиха законопроект за изменение в Закона за предучилищното и учебното обучение, свързани с създаване на единна система на обучение и грижи в ранна детска възраст, която да сплоти предоставящите ги институции в детската градина като натурален правоприемник на яслените групи. Предложението беше прегледано на съвещание на парламентарната комисия по обучение и просвета в края на  пленарната сесия, само че бе отсрочено и не стигна до гласоподаване.

Белобрадова означи, че решението за отсрочване е обвързвано с желанието да бъдат направени повече съвещания, тъй като планът провокира някои неясноти. Ще изчакаме още две - три седмици, с цел да може да създадем повече спомагателни съвещания по него, тъй като се събра известно напрежение, което няма съображение заради обстоятелството, че ние не считаме да лишаваме медицинските служащи от присъединяване в процеса, сподели тя и добави, че тези експерти ще запазят изцяло своите позиции, както и шефовете на заведенията с яслени групи. Но, съгласно Белобрадова, явно тази позиция към момента не е напълно ясна. За да не се основава в допълнение ненужно напрежение, преценихме да отложим внасянето на законопроекта в пленарна зала, означи Белобрадова. По думите ѝ това е едно доста консенсусно предложение, на което съвносители са Демократична България, ГЕРБ-, “Български напредък ” и “Продължаваме Промяната ”. Тя добави, че то се радва на извънредно огромна поддръжка. 

Белобрадова уточни, че би трябвало да има успокоение измежду хората, тъй като никой няма да загуби работата си, своята позиция. Освен това, по думите ѝ, главните правила на яслените групи ще останат такива каквито са и сега. Още на съвещанието на парламентарната комисия тя подсети, че и сега не всички деца в тази възрастова група са в ясли. В момента в страната в ясли са към 12 500 деца, до момента в който други 17 500 са в яслени групи в детски градини и издръжката на едните и другите е друга. От Столична община разясниха в парламентарната комисия, че в София сензитивният дефицит на медицински сестри не е от през вчерашния ден и онзиден, и заради това в детските градини съществуват така наречен групи “вариант ”. Това значи, че шефове, които са в изключителна невъзможност, назначават във втора яслена група възпитател и той се грижи за децата наедно с здравната сестра. В столицата там, където е допустимо - най-малко един от експертите, работещи във втора яслена група, е медицински кадър, само че вторият е възпитател.

Вижданията и терзанията на медицинските експертите

Не на всички места в страната имат този проблем с дефицита на фрагменти и шефовете и медицинските експерти, работещи в яслите, се тормозят да не се изисква от тях преквалификация или редуциране на медицински лица. Този въпрос засегна пред депутатите ръководителят на здравна федерация “Подкрепа ” Соня Върбанова. По думите ѝ в законопроекта е планувано шефовете на детските ясли да се преквалифицират в педагози, а тези хора сега са магистри по обучение и имат компетентност “Управление на здравни грижи ”. Защо би трябвало някой от медицински експерт да се преквалифицира в възпитател, попита тя.

Соня Върбанова означи още, че против законопроекта има публични настроения и подсети, че в яслите се отглеждат деца от три месеца до 3-годишна възраст. Според тях в предлагания законопроект децата от три месеца до 10 месеца ги няма на никое място. По думите ѝ в детските ясли се поставят грижи за физическото и обществено развиване на децата и това се случва под грижите на медицинските експерти. В яслите и в този момент има педагози, дано се усили броят на педагогическите експерти, които ще влизат в групите да образоват децата, само че главно грижите би трябвало да бъдат полагани от медицински лица - дали това са медицински сестри или акушерки, няма значение, само че те са медицински специалисти, уточни Върбанова. Това, съгласно нея, са хората, които най-правилно се грижат за развиването на децата в тази възраст. 

Не може ясленото дело, което има съвсем 100-годишна история в България, с лека ръка да бъде разрушено от една група хора, въпреки и народни представители, означи тя и добави, че не излиза наяве кой и за какво постанова нуждата яслите да бъдат към Министерството на образованието и науката. Нашето мнение е, че е огромна неточност яслена група в детска градина, сподели още тя и добави, че би трябвало яслената група от детската градина да е в независимите ясли. От синдикалната организация оферират също по този начин броят на децата в яслената група да бъде понижен, с цел да могат те още по-добре да бъдат обгрижвани и отглеждани. “В последна сметка тези деца би трябвало да бъдат отглеждани от експерти. Медицинските сестри и ние сме загрижени за децата на първо място. Медицинската сестра има образованието, ценза и уменията да работи като сестра и тя може да работи на всички места, само че грижата за тези мънички дечица би трябвало да бъде полагана от експерти, които схващат от това ”, сподели Върбанова.

Ранното детско развиване - належащо ли ни е?

Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, която няма рамка за ранно детско развиване, описа още пред Българска телеграфна агенция депутатът Елисавета Белобрадова. Тя означи, че това е възрастта, в която децата се развиват най-бързо и научават най-вече. Всъщност това са основополагащите години, в които детето стартира живота си, и тези години предопределят цялостното му развиване напред в бъдещето, уточни Белобрадова. Ние в нашата система незнайно за какво през последните десетилетия сме съумели да изградим тъкмо противоположния модел и финансираме доста повече висшето обучение и последните години на междинното обучение, в сравнение с началното обучение, добави националният представител и означи, че в другите страни ранната детска грижа и ранното детско развиване са в действителност най-стабилно финансирани. Според нея решението на казуса у нас е да се направи стандарт за ранна детска грижа и той да се приложи, с цел да може да се финансира качествено. Трябва да можем да се погрижим за децата тъкмо във възрастта, в която те имат най-голяма потребност от грижа и от начално обучение, сподели Белобрадова. Според нея това е доста значимо и за децата със специфични просветителни потребности. Ако бъдат колкото се може по-рано диагностицирани, толкоз по-бързо ще може да им се помогне, толкоз по-малки вреди ще има както върху тяхното здраве и умственото и прочувственото им развиване, по този начин и върху цялото им семейство, означи тя и даде образец с терзанията на родителите и вложенията, които те би трябвало да създадат в превъзмогването на този проблем. За мен ранната детска грижа е безспорен приоритет и в полза на истината би трябвало да бъде безспорен приоритет и на всички народни представители, заключи тя.  

Колегата й от парламентарната група на ГЕРБ- Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009, който е съвносител на законопроекта, означи по време на съвещанието на парламентарната просветителна комисия, че интегрирана политика за ранно детско развиване е нужна на страната ни. Това е възрастта, в която работата с деца има максимален триумф съгласно него. “Законопроектът се пробва да направи крачка към интегрирана политика за ранно детско развиване. Моята дълбока увереност е, че ние би трябвало да имаме такава политика. Не можем да разрешаваме тази политика да бъде пленник на институционалната дезангажираност във вакуума сред институциите, в който постоянно попадат хоризонталните политики. Убеден съм също по този начин, че здравната грижа е най-хубавата и вярна грижа за децата в тази възраст, само че би трябвало да търсим екипната работа на експертите ”, сподели още той. Вълчев пое ангажимент на съвещанието, че сред първото и второто четене на законопоректа ще предложи да няма условие към шефовете да получават по обвързване педагогическа подготовка, в случай че това е измежду главните паники на експертите.

Ще стигне ли законопроектът до пленарна зала?

Ако не се сформира кабинет в границите на оставащите два мандата, това Народно заседание ще има къс небосвод на деяние. На въпрос дали е оптимист за минаването на предлагането през всички стадии от законопроект до гласуван и обнародван закон, Белобрадова означи, че няма законопроект, за който човек може да бъде оптимист или черноглед. Въпрос на софтуерно време е, само че да кажем, че ще създадем, в рамките на рационалното, всичко, което е по силите ни, сподели тя и добави, че в този момент е значимо да има в допълнение обяснение по него и спомагателни съвещания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР