„За мен лично справедливостта е една ефективна присъда. Една условна

...
„За мен лично справедливостта е една ефективна присъда. Една условна
Коментари Харесай

Преди шест години 19-годипната Деяна загина, давайки живот, а днес майка й продължава да чака справедливост

„ За мен персонално справедливостта е една ефикасна присъда. Една условна присъда или лишаване на лекарски права, това не може да бъде присъда за един лишен човешки живот. Просто се надявам на една ефикасна присъда “. Това сподели Людмила Велинова, майка на умрялата преди към 6 години 19-годишна родилка Деяна Георгиева.

В Софийски градски съд през днешния ден се организира разпоредително съвещание по делото против лекарите Явор Лозанов, Елена Василева, Антоний Филипов, Александър Червеняков, Владислав Христов, Христо Цеков, упрекнати за гибелта на родилката. Адвокатите желаеха преустановяване на делото и връщането му на прокуратурата, само че съдът не почете това и насрочи съвещание за средата на месец февруари.

В средата на предходната година Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт против шестимата лекари от две болнични заведения, които при професионална несъобразителност предизвикали гибелта на родилката. Това са доктор Лозанов и доктор Байданова-Василева от " Шейново " и доктор Филипов, доктор Червеняков, доктор Христов, и доктор Цеков от " Пирогов ". На всеки един от тях е повдигнато обвиняване за това, че при без значение съизвършителство предизвикали гибелта на пациентка, настъпила на 24.10.2011 година в София, в резултат на развил се сепсис.

Според обявеното от прокуратурата, видно от направената по делото експертиза, е, че в тази ситуация са налице два съществени пропуща. Първият е оставянето на плацентарни елементи в матката при осъществяване на цезарово сечение, което е причина за развиването на сепсиса.

Вторият пропуск е забавянето на третата коремна интервенция със 17 дни след лапароскопията. Тази последна интервенция е била осъществена към този момент при настъпили тежки многооргани патоголгични процеси в организма на 19-годишната жена и шансът да се промени неподходящия излаз е бил незабележим.

" Аз не съм институция, която мога да преценям дали са отговорни, по тази причина сме в съда, само че съгласно доказателствата, които са събрани досега - да, имат виновност за гибелта на Деяна ", по този начин майката отговори на въпроса дали е уверена, че шестимата в залата са отговорни. Жената е безапелационна и че в никакъв случай няма да елементарни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: БГНЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР