За мен книгите и книжовността са стратегически ресурс на всяка

...
За мен книгите и книжовността са стратегически ресурс на всяка
Коментари Харесай

За Румен Радев книжовността е стратегически ресурс

За мен книгите и книжовността са стратегически запас на всяка нация . Това сподели президентът Румен Радев по време на народен конгрес " Библиотеките през днешния ден ".

Целта на форума е обрисуване на пътя на развиване на библиотеките и превръщането им в модерни осведомителни фондове. Оказва се, че през последните години българските библиотеки са съумели да запазят посещаемостта , само че главен проблем се обрисува изоставането и западането на библиотеките в дребните обитаеми места до 20 хиляди души .

Президентът Румен Радев дефинира институциите, наречени библиотеки като материалният притежател на този стратегически запас.

" От библиотеките ние можем да разберем какви сме били . Можем да разберем къде сме сега и доста значимо в нашите връзки към нашите библиотеки - можем да разберем какво е и нашето бъдеще . Именно библиотеките са институциите, където се основава, съхранява и предава през поколенията нашето интелектуално завещание, нашата нематериалност. Това е нещо доста значимо за нашата еднаквост и целокупност като общество ", съобщи Радев.

Във форума вземат участие представители на над 450 публични библиотеки , чиято цел е даването на еднакъв достъп до информация , благоприятни условия за придобиване на нови познания и умения от консуматори.

" В сърцето на българина библиотеките имат изключително място като притежател на книжовността , тъй като тази словесност е играла основна роля във всички наши исторически фрагменти ", уточни Радев.

Президентът продължи с реторичните въпроси: щяхме ли да имаме Златен век , щяхме ли да имаме Възраждане - модерна българска национална еднаквост и страна , в случай че го нямаше перото на Паисий Хилендарски?

Държавният глава дефинира като задача на библиотеките дигитализацията на фондовете им. Според него значими задания в процеса на цифровизация са привличането на младежите да четат повече . " Най-голямата опасност за нашето бъдеще това е да имаме млади и невежи, нечетящи и необразовани хора ", посочи президентът Румен Радев. Той уточни, че е належащо цялото благосъстояние на библиотеките да бъде показано по подобаващ за тях метод , тъй че да им е забавно и да имат мигновен достъп до знанието.

Освен това Радев уточни, че библиотеките могат да бъдат мощен контраст против подправените вести . " Библиотеките ще бъдат този център, който би трябвало да използваме доста по-активно, с цел да се борим с подправените вести ".

Като доста сложна задача пред библиотеките Радев посочи превръщането на информацията в познание. По думите му без поддръжката на страната тези задания няма по какъв начин да бъдат изпълнени .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР