За мен е огромна чест и предизвикателство да поема тази

...
За мен е огромна чест и предизвикателство да поема тази
Коментари Харесай

Димитър Илиев: Искам да направим спорта достъпен

За мен е голяма чест и предизвикателство да поема тази позиция. Смятам да извървя моя път като министър с достолепие и с мисъл за младите и за спортистите. Моята визия за спорта е, че той трансформира животи. Дава ти полезности и даже и да не станеш добър състезател, ти ставаш добър човек. Един от главните цели ще бъде да създадем спорта наличен и да развиваме всеобщия спорт. Това сподели новият министър на младежта и спорта Димитър Илиев в предаването " Денят стартира ".

" За мен е по-важно какво аз ще мога дадам като принос за времето, което съм министър. Никога не съм мечтаел да стана министър. Трудно ми е да приказвам като политик. Цялостната политика е нещо, което за мен е мъчно. За мен беше същински потрес да участвам два часа в пленарна зала. Хора излизат, приказват неща, които се вижда, че не се правилни, атакуват се. Разделението до нищо хубаво няма да докара. Аз имам сектор, той е най-хубавият, тъй като е за младежите и спортисти ", съобщи Димитър Илиев.

Той показа първите си усещания от работата си в Министерски съвет.

" Като оптимист, считам, че това държавно управление с тези министри, които са страхотни хора, може да изкара цялостен мандат ", добави Илиев и съобщи, че това, което е направил първо като министър е, да се запознае с всички хора, които работят в Министерството на спорта.

" Намерих страхотни хора, с които ще създадем добър екип и ще работим положително. Има огромна доза професионализъм ", изясни новият министър.

" Определено спортът е изваден от обществената сфера като политика последните 30 години. Бюджетът е същият като предходната година, ще има някаква индексация поради инфлацията, само че това за което желая да работим тази и идната година са олимпийските игри. Те са това което ще дадат самочувствието на нацията. Голямата магия на спорта е, че той може да сплотява през триумфите, които реализира. Ключово е младите да развиват капацитета си в оптимално добра среда ", изясни Димитър Илиев.

Той изясни че федерациите би трябвало да имат заслужено финансиране, и че работата на ММС е спортистите да бъдат финансово обезпечени, с цел да могат да се приготвят умерено за Олимпийските игри.

" Парите се разпределят по критерии, най-добре се финансират олимпийските спортове с достижения. Който е работил и е постигнал, ще получава повече. За мен е от голяма важност да се даде на хората да развиват своя капацитет. Искам спортът да се върне в обществената си роля, а не в бизнес ", сподели Илиев.

" Важно е какво ръководство има във федерациите. Това, което ние можем да вършим е да оказваме помощ финансово и да пожелаваме по какъв начин са изразходвани средствата. За мен е значимо спортистите да се усещат сигурни от техните управници ", изясни още министърът на спорта и изрази вяра, че в неговия мандат ще имаме нов народен стадион.

Илиев напусна поста на заместник-председател на Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " през юли 2022 година, като причина тогава посочи, че не е могъл да даде своя принос, по метода по който е желал. По този мотив той съобщи, че в качеството си на министър в новия кабинет ще работи за бързи промени в пътната сигурност.

" Трябва да излезем със незабавни ограничения във връзка с пътната сигурност. Има волята, уповавам се да можем да създадем измененията. Още в петък имаме среща с отрасловите министри, ще обсъдим опциите, ще действаме бързо ", даде обещание новият министър на спорта.

Вижте целия диалог във видеото!





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР