За мен е огромна чест и гордост да Ви поздравя

...
За мен е огромна чест и гордост да Ви поздравя
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Софийският университет е синоним на просветителство, интелектуалност, наука и знания



„ За мен е голяма чест и горделивост да Ви поздравя с празника на Софийския университет. Днес приказвам в тази Аула освен като вицепрезидент на Република България. За мен е още по-важно, че имам достойнството да поздравя своите преподаватели, тъй като аз съм ученик на този университет. “ Така Илияна Йотова се обърна към присъстващите в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, събрали се, с цел да отбележат патронния празник на висшето учебно заведение.

„ Задължена съм на преподавателите, които срещнах. Има моменти, които човек помни цялостен живот. Това са облиците на първите учители и облиците на своите преподаватели в университетите “, означи Йотова.

 9-6 „Днешният празник е необикновен, тъй като сме в навечерието на една година, когато Софийският университет ще означи своята 130-годишнина. По това време България ще поеме за първи път председателството на Европейския съюз. Когато на доста места в Европа ще се приказва за нашата страна, университетът ще празнува своя огромен празник“, уточни вицепрезидентът.

„Днес ние сме носители на кирилската писменост. Няма друга страна в Европейския съюз, която да написа с красивите ни букви. През шестте месеца на председателството ще имаме опция да популяризираме пред Европа своето културно и историческо завещание, своята просвета. Ролята на Софийския университет в тази посока ще бъде извънредно голяма“, посочи вицепрезидентът.

„Създаден с благородството на най-големите български донори – братята Евлоги и Христо Георгиеви, през днешния ден Софийският университет е не просто висше образователно заведение, той е синоним на просветителство, интелектуалност, просвета и познания. Много малко са институциите, които могат да се похвалят най-малко с едно от тези понятия. Софийският университет ги събира всички“, акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът се обърна към преподавателите с огромна признателност освен за знанията, с които подаряват, само че и за опцията студентите да черпят от тяхната интелектуална мощност. „Дадохте ни и нещо още по-важно – осъзнаването, че знанието прави хората свободни. Дадохте ни самочувствието да не се огъваме пред войнстващата незначителност и неначетеност, тъй като ни направихте мощни с помощта на знанията, които получихме от Вас“, уточни Йотова.

„Никога не забравяйте от кое място сте тръгнали, тъй като Софийският университет е прелестен знак, който остава за цялостен живот“, с тези думи Илияна Йотова се обърна към студентите. „Замислете се какъв брой бележити българи като студенти и преподаватели са вървели по изтърканите стъпала на Алма матер“, уточни вицепрезидентът. „Честит празник и на добър час“, приключи приветственото си слово тя.

По-рано вицепрезидентът Илияна Йотова дружно с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева сервираха цветя пред паметника на Св. Климент Охридски.
 Снимки: Благой Кирилов  20171125110450_img_5599  20171125110442_img_5594
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР