За мен е голяма загадка за какви цени на енергията

...
За мен е голяма загадка за какви цени на енергията
Коментари Харесай

За енергийния министър е голяма загадка за какви цени на тока се бунтува бизнесът

„ За мен е огромна мистерия за какви цени на силата приказва бизнесът ”, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на „ Тази събота ” по Би Ти Ви.
По-рано тази седмица работодателите сигнализираха, че тази година ще се стигне до доста покачване на цените за бита поради спекулативното повишаване на тока за компаниите на свободния пазар. Затова и бизнесът дружно с двата най-големи синдиката - КНСБ и КТ " Подкрепа ", приготвя митинг в края на месеца.
" На личните си платформи АЕЦ " Козлодуй " и държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " продават тока доста по-евтино спрямо енергийната борса. По този метод се манипулира пазарът - къде отива разликата сред ниската цена на личната платформа и високата на борсата и тази, която ни се предлага на нас? Ние единствено можем да гадаем кой се облагодетелства от тази обстановка ", разяснява ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той уточни, че става въпрос за шепа търговци, защото всички останали са ощетени. Изпълнителният ръководител на БСК Божидар Данев даже разказа обстановката в енергетиката като " икономическа шизофрения ".
„ За страдание в границите на срещите, които направихме с бизнеса, не можа да стане ясно кои са тези търговци, които оферират такива високи цени. Електро-енергията, която сдруженията продават, е на цени от 76.09 лева ”, разяснява обаче Петкова през днешния ден. Тя е призовала бизнесът да подаде сигнал до способените органи, които да ревизират въпросните цени. „ За моя изненада, Асоциацията на българския бизнес подаде сигнал за две държавни сдружения ”, разяснява Петкова.
„ Освен, че с сътрудниците ми бяхме наречени мафиоти, бизнесът сподели, че в бранша не се правят промени. Аз не съм съгласна и за това има обстоятелства ”, сподели още тя. По думите? оценката на Мудис са БЕХ се е повишила с два пункта, а към сегашния миг държавната енергетика разполага с 1.435 милиарда лева
-----
„ Дебатът за това нужен ли е планът Белене занапред следва ”, разяснява още Петкова. Според нея ползата от страна на китайските вложители е доста сериозен. „ Аз считам, че с измененията, които се правят и към сегашния миг в енергийния бранш, визията и директивите на Европейски Съюз, би трябвало да бъдем доста уравновесени и добре да помислим, с цел да защитим своята енергийна сигурност ”, сподели тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР