За мен е едно огромно събитие да бъда в Софийската

...
За мен е едно огромно събитие да бъда в Софийската
Коментари Харесай

Соня Йончева: За мен винаги е било е привилегия да казвам, че съм българка

За мен е едно голямо събитие да бъда в Софийската опера и същинско наслаждение да пея тъкмо „ Бохеми " най-сетне в България. Това сподели оперната певица Соня Йончева на конференция в Софийската опера и балет, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Йончева, която през вчерашния ден беше удостоена с оценката „ Офицер на Ордена за изкуство и литература " на Франция поради нейния важен принос за разпространяването на френската просвета и изкуство в международен мащаб, съобщи, че желае бъдещето на българската опера да е обезпечено.

Освен, че пее, тя показа, че е един огромен почитател на човешкия глас. „ Кариерата ми стартира, тъй като се влюбих в гласа на една певица. Тази моя обич към звука, към тембъра на човешкия глас ме докара до концепцията да направя този сезон, тъй като подобен липсва на българската сцена ", описа оперната певица, която обожава музиката в целия неин аспект, и ще зарадва българската аудитория в Софийската опера и балет със специфичното си присъединяване в Гала спектаклите „ Бохеми ", опера на Джакомо Пучини, от 29 февруари до 2 март.

За нея музиката е това изкуство, което съумява да посочва всички тези положения, да проникне в нашата логика на психиката по този метод, че да ни ни трябват думи. „ Когато един човек усеща потребността да се изрази и с целия си прочувствен багаж може да съобщи това, не виждам за какво би трябвало да има граници сред другите стилове ", сподели Йончева.

Оперната певица заяви, че в Германия ще показа план „ Пеещата актриса " с музика от филми от 30-те години на предишния век, като издаде, че има включена ария и от българското кино – „ Замълчи ".

„ Не се боря против триумфа. Оставям го да пристигна, когато му е времето и съм го приела като един букет с цветя. Радвам се, когато нещата се реализират с лекост, когато всички са удовлетворени и най-много когато публиката е задоволена ", акцентира тя и добави, че в никакъв случай не е гледала на триумфа като единствено собствен, тъй като той е на всички, които работят с нея.

Йончева означи, че е един огромен бранител на българското оперно изкуство и за нея постоянно е било привилегия да споделя, че е българка.

Попитана какво желае да каже с нейната Мими – обликът, в който оперната певица ще влезе, тя отговори, че това е една роля, пристигнала в нейния живот по спонтанен метод. „ Дебютирах на първо място да бъда планувано. Усетих всички трептения на тази дребна, сладка, нежна душа. Винаги съм се замисляла дали би трябвало да изпитваме единствено страдание към нея, или да ѝ се възхищаваме. Тя е единственият персонаж, който се изправя с последни сили и споделя истината ", добави Йончева и добави, че няма да се пробва да впечатлява с нещо публиката, а ще бъде оптимално най-искрена с нея.

Оперната певица описа, че се възхищава на всички тези гласове, които са оставили толкоз огромна диря освен на българския, само че и на международния хоризонт, като показа, че ѝ доставя голямо наслаждение да види и да чуе, че България застава на международната карта.

Йончева разяснява и провокациите, с които един оперен реализатор може да се сблъска. „ Когато на пазара се появи един голям глас с огромен потенциал, всички се нахвърлят върху него, стартират да валят оферти за всевъзможен тип функции. Много от шефовете нямат музикалната подготовка да поемат един глас, да се погрижат за него. От друга страна артистите, изключително когато са млади, са ужасно нетърпеливи ", изясни тя.

Оперната певица показа, че е имала шанса да срещне хора, които са ѝ давали положителни препоръки. Един от тези препоръки е, че в тази специалност би трябвало да се научиш на самообладание. „ Не съм си разрешила в никакъв случай да издевателствам над този инструмент, който живее в моето тяло ", съобщи още тя, като посочи, че постоянно е била доста наясно с опциите си.

На въпроса на БГНЕС за какво е значимо да срещнем децата с изкуството и по какъв начин то построява характери и персони, Йончева, която е майка на две деца, на 4 и на 9 година, отговори, че музиката за децата е значима по две аргументи: „ Първата е, тъй като музиката за мен е в действителност този нравствен свят, този свят на нашата душeвност, който ние не можем да назовем с нашите думи. Този свят е извънредно значим, тъй като всичко, което се случва в нашата глава, в действителност, дава отражение на това, което сме ние като хора. "

По думите ѝ, за едни дребни деца, които доста незадълбочено схващат своите страсти и съвсем не знаят какво значи да обичаш прекалено много, или да мразиш прекалено много, даже не знаят по какъв начин да назоват тези неща, само че ги усещат, музиката има тъкмо този порив, тъкмо тази мощ – да назове страстите и ние да ги разберем с още по-голяма мощ в нас.

Оперната певица описа, че неотдавна е имала забавен диалог с шефа на учебното заведение, в което учи нейния наследник. Директорът изискал нейната позиция какво може да направи по-добре, с цел да може учениците да не вървят толкоз постоянно при психолог. „ Вие, разбирате ли, че това е един голям феномен – в Западна Европа, в целия свят, най-вероятно и в България, сигурна съм, че има хора, които не знаят тъкмо по какъв начин да спомагат на децата си и ги пращат някой различен да направи този опит. Самият допир с музиката, самата дисциплинираност, която музиката постанова – развиването на ухото, развиването на дребни елементи, случването в един текст, те способстват толкоз доста за логиката на психиката на едно дете ", уточни тя.

Йончева добави, че музиката изучавам децата да бъдат, да се съюзяват с другите, да се обичат, да заобикалят агресивността. „ Музиката е нещо, което може единствено да ни научи ", безапелационна е тя.

На въпроса на БГНЕС обръща ли се задоволително внимание в България на изкуството, стои ли въобще културата на дневен ред пред българските политици, оперната певица разяснява, че когато е била дете музиката и изкуствата са били може би 30% от това, което тогава са изучавали. За Йончева, която е израснала в краен квартал на Пловдив, това са били часовете, в които в действителност е можела да даде независимост на това, което е, на своята персона и темперамент. „ Тази независимост децата я търсят на всички места и тя не идва с хапчета и с психолози, тя идва тъкмо с изкуствата ", сподели още тя и заключи, че нейната цел е да се развиват колкото се може повече младежите с изкуство. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР