За мен е чест да запаля една от свещите в

...
За мен е чест да запаля една от свещите в
Коментари Харесай

Президентът Радев запали първата свещ на Ханука - Празникът на Светлината

" За мен е чест да запаля една от свещите в ханукията и да продължа институционалната традиция българският държавен глава да означи взаимно с еврейската общественост в България този хубав празник на Светлината. " Това съобщи президентът Румен Радев в Синагогата по време на церемонията по запалване на свещите на Ханука - Празникът на Светлината.

" Горд съм, че българската нация умее да отбелязва взаимно празниците на всички свои общности ", добави президентът.

" Българските евреи постоянно са стояли паралелно до своите сънародници в битката за свободна, мощна, просперираща, и доста значимо - духовно извисена България. За това не е случайност българското знамение на спасението в мрачните дни на Втората международна война . Не е случайност по какъв начин точно нашият народ не даде своите евреи ", безапелационен беше Радев.

" И в случай че през днешния ден крайният шовинизъм и екстремистките политически разбирания се пробват да се прокраднат в нашето всекидневие, да пренапишат нашата история, да заразят с ненавист децата ни, то убеждавам ви, ние ще бъдем още веднъж дружно в битката за положителното и справедливостта ",заяви още Радев.

По думите на президента в дните на Ханука свещниците не озаряват единствено еврейските домове , тяхната светлина е в ръцете ни и ни кара да живеем в мир и съгласие. Президентът възпламени първата свещ на ханукията.

Радев участва на церемонията със брачната половинка си Десислава Радева. В Синагогата участва и американският дипломат Ерик Рубин с обичайна кипа на главата.

 Снимка 329523
Източник:

Александър Оскар - ръководител на " Шалом ", поздрави присъстващите и съобщи, че по този начин както една дребна свещ може да прогони мрака , по този начин и положителното в нас може да прогони ненавистта.

Той прикани всички да обединят напъните си и да работят за едно по-добро общество и съгласие.

Посланикът на Държавата Израел у нас Н.пр. Ирит Лилиан също сервира одобрение.

Детска вокална група извърши празнични песни.

Ханука значи, че няма невъзможни неща. Тя припомня, че Светлината е постоянно по - мощна от тъмнината.

 Снимка 329518
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР