За международен натиск за освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, убил

...
За международен натиск за освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, убил
Коментари Харесай

Цацаров: Имаше международен натиск за освобождаването на Полфрийман

За интернационален напън за освобождение на австралиеца Джок Полфрийман, умъртвил българския студент Андрей Монов описа пред Нова телевизия някогашният основен прокурор Сотир Цацаров.
Полфрийман може да се прибере вкъщи, откакто от дирекция " Миграция " на Министерство на вътрешните работи анулира възбраната за овакантяване на страната. Това стана допустимо откакто и Върховният касационен съд реши, че няма да преглежда още веднъж условното му предварително освобождение.
Полфрийман беше освободен 8 години преди приключване на присъдата, тъй като съгласно съдиите се е поправил. Искането за преразглеждане на решението направи тогавашният основен прокурор. Джок Полфрийман излежаваше присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 година Тогава австралиецът влезе в спор с група от над 10 души.
" Делото против Джок Полфрийман има предистория, тъй като през 2012 година за първи път бе предписан отвод за трансфер. Моят предходник - проф. Борис Велчев, отхвърли трансфер към Австралия, по искане на Департамента на основния прокурор на Австралийския съюз ", съобщи Сотир Цацаров.
Цацаров описа, че бил предизвестен от предшественика си на поста Борис Велчев за интернационалния напън по това дело.
През 2012 година в пандиза Джок Полфрийман основава Българското затворническо придвижване за рехабилитация. " Малка детайлност, дребна - само че доста значима, че това Сдружение е основано с правната и финансовата помощ, под финансова разбирам заплащането на съответните държавни такси, на Българския Хелзинкски комитет ", изясни Цацаров.
През месец юли 2013 година Цацаров отхвърля за повторно трансфер на Джок Полфрийман. " Както Ви споделих - първият отвод беше на проф. Велчев. Според Велчев визитите на австралийските дипломатически представители тук са били безусловно ежеседмични.
" В началото - през 2013 година, тези ежеседмични срещи, на всякакво равнище, с много настоятелни претенции, когато ги комбинирате с книги,с ежедневни писма, даже с позвънявания по телефона от австралийски жители, и прочие, то си беше цялостна акция ", разясни Цацаров.
" Искането, не споделям натиска, възпитаното дипломатическо искане той да бъде изпратен да изтърпи наказването си, или по-скоро да изтърпи, да доизтърпи това наказване, бе извънредно мощно ", съобщи Цацаров.
Той напомни и издадената в Австралия книга " Кошмарът на всеки родител ". " Авторът, мисля, беше Белинда Хоукинс. Тази книга показа българското правораздаване, оставете българските основни прокурори, мен и Велчев, като общо - взето знак на тоталното безвластие, което бе упражнено във връзка с Джок Полфрийман ", споделя някогашният обвинител номер едно.
След повторния отвод за освобождение на Полфрийман от пандиза идва и позиция на Българския хелзинкски комитет, подписана от Красимир Кънев, в която отводът на Цацаров е наименуван " забележим произвол ".
По думите на Цацаров по това време австралийският боен, наказан за убийството на българския студент е стимулирано от обстоятелството, че тогава той не е изтърпял даже една четвърт от своята присъда.
" Нямаше каквито и да е данни за неговото коригиране, не беше изплатен нито лев от компенсацията, присъдено на потърпевшите и също така нямаше никаква гаранция, че след идването в Австралийския съюз, той нямаше да бъде опрощение, с което тази сага да завърши по допустимо най-позорния метод за българското правораздаване и най-болезнения метод за потърпевшите ", сподели Цацаров.
През 2015 година Джок Полфрийман беше номиниран за " Човек на годината " в годишната самодейност на Българския хелзинкски комитет. " Едновременно с това, като номинация, съществуваше и ръководеното от него затворническо съдружие за рехабилитация. Мисля, че публичният и медиен скандал, който се подвигна тогава, принуди Българският хелзинкски комитет да отдръпна номинацията на Джок Полфрийман ", напомни Цацаров.
По думите му Полфрийман тук щеше да бъде план - това затворническо съдружие. " Не отхвърлям правото на сдружаване, нито отбраната правата на лишените от независимост. Но това затворническо съдружие, щеше да бъде дин детайл от план с дейното присъединяване на Българския хелзинкски комитет. Поредният осъществен план, на който подобен като него щеше да стане емблема. Просто не решиха цинизма, даже на предлагането да го предлагат за " Човек на годината ", изясни предходният основен прокурор.
Хронологично той напомни, че през 2016 година арбитър Калин Калпакчиев за повторно е провъзгласен за " Човек на годината " от Българския хелзинкски комитет. Пак през 2016 година, Българският хелзинкски комитет издаде своя годишен отчет. Един от създателите на отчета е съдията Весислава Иванова, напомни някогашният основен прокурор. На 19 септември 2019 година, състав на Апелативен съд - София, управляван от Калин Калпакчиев, с членове съдиите Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постановява анулация на акта на Софийски градски съд и освободи условно предварително Джок Полфрийман, напомни Цацаров.
" В производството пред Апелативния съд бе показана и характерност на наказания Джок Полфрийман, подписана от Красимир Кънев - началник на Българския Хелзинкски комитет. Мисля, че обстоятелствата приказват сами по себе си ", уточни Сотир Цацаров.
На 24 септември той изиска обновяване. " На 8 октомври 2019 година, макар политическата акция, която се развихри по този мотив, отхвърлих прокуратурата да изиска прекратяването на настояването на Българския хелзинкски комитет пред съда.
След това последва едно писмо на ръководителя на Върховния касационен съд. Той назова ставащото с Джок Полфрийман, и, несъмнено, моето искане за обновяване " произвол и безвластие ". В това писмо, мисля, сподели, че България е прекрачила от дълго време границите на беззаконието. Иначе моето искане по обновяване на проблема назова " един обикновен от правна позиция проблем ", разяснява Цацаров.
На 28 май 2020 година Върховният касационен съд се произнася и оставя настояването на Цацаров без разглеждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР