За материализиране на добрите политически контакти на България зад граница

...
За материализиране на добрите политически контакти на България зад граница
Коментари Харесай

Захариева към посланиците: Добрите ни отношения трябва да се материализират в инвестиции

За материализиране на положителните политически контакти на България зад граница в стопански резултати и за продължение на грижата за българите в чужбина прикани вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в приветствието, с което откри обичайна посланическа конференция в София, заяви пресцентърът на министерството.

" Министерството на външните работи е основано преди 140 години с 12 чиновници. Днес броят им за жалост не е променян от 1980 година, само че открихме за две години три нови задачи, следва откриването на четвърта. През 80-те години на предишния век същият брой чиновници като през днешния ден са обслужвали 75 000 българи в чужбина, през днешния ден единствено в Лондон обслужваме население с размерите на Пловдив. Всичко това нямаше да е допустимо без вашата отдадена работа, без вашето чувство за идея. Без чувството, че нашата, вашата работа е идея, няма по какъв начин да се оправяме с провокациите ", обърна се Екатерина Захариева към 66 български посланици.

" Ние сме зад граница, с цел да подкрепяме и да поддържаме топлата връзка на българските жители в чужбина с България, да спомагаме за откриването на повече учебни заведения. Много апелирам българските дипломати да бъдат дейни също в тази посока. Това е методът да запазим езика, да запазим познанията за България, връзката с България с вярата, че някои от тези хора един ден ще се върнат тук ", сподели още външният министър.

Тя акцентира, че по време на европейското председателство на България дипломацията е натрупала опит, самочувствие, знание, които в този момент би трябвало да бъдат употребявани при организацията на първото българско председателство на Берлинския развой следващата година взаимно със Северна Македония. " Фактът, че няма страна - член на Европейски Съюз, която да не желае съвещания по тематиката Западни Балкани с български дипломати, министри, държавно управление, сподели, че задачата на българското европейско председателство бе добре изпълнена. Доказателство за това е, че България съумя да стане член на Берлинския развой ", акцентира Екатерина Захариева.

Сред целите на външната политика Захариева уточни и развиването на връзките със страните от Азия, Залива и Африка. " В Азия се намират 7 от страните, които са членове на Г-20 и обичайно положителните връзки, които имаме, би трябвало да се материализират в по-тесни стопански връзки ", съобщи Екатерина Захариева. Тя прикани и за активизиране на икономическото съдействие със страните от Залива, където през последните две години България откри две нови посолства – в Рияд и Абу Даби.

По думите на Захариева връзките с африканските страни южно от Сахара ще бъдат приоритет и на новата Европейска комисия, където България може да има по-активна роля. " Ние не сме били колонизатор, огромна част от елита на тези страни е приключила в България, имат министри, които приказват български. Така че следва доста повече работа и фокус на България в този континент. В годините на бюджетни рестрикции България остана единствено с три посолства на юг от Сахара - това е извънредно незадоволително. Трябва да помислим да разкрием най-малко в най-големите страни там търговски представителства и генерални консулства ", съобщи Екатерина Захариева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР