За мащабите на корупция в България можем да съдим по

...
За мащабите на корупция в България можем да съдим по
Коментари Харесай

Румен Радев: За мащабите на корупция в България можем да съдим по срива на чуждестранните инвестиции и по липсата на осъдени висши държавници

„ За мащабите на корупция в България можем да съдим по срутва на задграничните вложения и по неналичието на наказани висши държавници за корупция “. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев в изявление за Нова телевизия. Очевидно е, че имаме проблем и от Консултативния съвет за национална сигурност чакам не просто доближаване на позициите на ръководещи и съпротива, само че и ефикасни и всеобхватни способи за справяне с този проблем, към които да се обединим, уточни президентът.

По думите на президента антикорупционният орган не би трябвало да изчаква някой ден да бъде оспорена нечия имуществена декларация или да бъде подаден сигнал за корупция, само че и да има самодейна функционалност. „ Антикорупционният орган би трябвало да бъде на място. Зададе ли се някаква социална поръчка, да се възнамерява, да се изготвят документи, критерии, комисии, да се събира информация и в случай че се получат подозрения, да проверява, да събира доказателства, да упреква и съответния служител, началник или притежател на компания да бъдат дейно осъждани “, безапелационен беше Румен Радев.

„ Подходът на ГЕРБ залага главно на предварителната защита, другият метод – на Българска социалистическа партия, подчертава главно на следствието. Според мен би трябвало да търсим някакво обединяване, изчерпателност, само че предварителната защита и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, би трябвало скалпел “, безапелационен беше президентът.

Държавният глава съобщи също по този начин, че българското общество е платило доста висока цена в тази ситуация с банкрута на КТБ и истината би трябвало да излезе нескрито. „ Случаят с КТБ би трябвало да се реши тук в България, а не в чужбина. Само по този метод ние ще придобием вътрешна убеденост и религия, че можем като страна и като общество сами да градим своето бъдеще “, уточни президентът. Държавният глава акцентира, че е на страната на закона и неведнъж е призовавал за открит обществен развой, на който да бъдат показани всички тези и доказателства. „ Както знаете, в дух и в предпочитание за бистрота разсекретих и разгласих стенограмите от КТБ – нещо, което моят предходник държеше да остане в загадка от българските жители “, напомни президентът.

Попитан за признатия от държавното управление отчет, „ в който се споделя ясно, че източник на опасност е Русия “, президентът акцентира, че в този документ на никое място не написа, че Русия е директна опасност за нашата сигурност. „ Основната изложена теза е, че съветските дейности заплашват главната цел за единна мирна и свободна Европа. Не е неприятно обаче да проследим какво са правили европейските водачи през тези месеци: Макрон и Орбан се срещат с Путин, Меркел е в непрекъснат контакт с него. Премиерът Борисов и министър председателят Ципрас обявиха, че ще бъдем мост сред Европа и Русия. Мисля, че нашите връзки с Русия не би трябвало да стават пленник на непознати ползи “, уточни още президентът. „ Явно в България има политици, за които връзките ни с Русия в никакъв случай не са задоволително неприятни “, добави Румен Радев.

В отговор на въпрос за заявеното желание от страна на немския канцлер Ангела Меркел да предложи преустановяване на диалозите с Турция за влизането й в Европейския съюз, президентът акцентира, че тематиката е от извънредно значение за страната ни. „ Много значимо е Европа да има единна политика по отношение на Турция и е значимо обаче да се чуе и нашият глас. За нас Турция несъмнено е страна с дълги обичайни връзки на съдействие и на добросъседство. Турция за нас е значим сътрудник и несъмнено, това би трябвало да става въз основата на взаимно почитание, равнопоставеност и невмешателство “, акцентира Румен Радев.

Държавният глава напомни и дейностите на назначеното от него служебно държавно управление, което не позволи външна интервенция на предварителните парламентарни избори. „ Уседналостта е единствено един от методите за отбрана на изборния развой, добави президентът и напомни, че неотдавна е провел среща с ръководителя на ЦИК във връзка с основаването на система за електронно отдалечено гласоподаване, която да даде опция на нашите сънародници в чужбина – в Европа, далечни дестинации, като Америка, Австралия, да могат да гласоподават, и то доста повече. „ Разбира се, би трябвало да бъдем доста деликатни, тъй като тази система би трябвало да подсигурява запазването на еднаквост, на загадка и да не компрометира изборите. Но не би трябвало да позволяваме гласоподаване под строй, както стана на предишните избори. Това е обидно “, акцентира още президентът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР