За мъртвите или добро, или нищо. Не е лесно да

...
За мъртвите или добро, или нищо. Не е лесно да
Коментари Харесай

"Доза щастие" не е българският "Трейнспотинг"

За мъртвите или положително, или нищо. Не е елементарно да се подлага на критика " Доза благополучие ", тъй като това е филм с благородна идея и цел, биографичен роман за умрялата напълно неотдавна (след края на снимките) журналистка и тв продуцент Весела Тотева. Историята й бе едва позната, преди да издаде книгата " Падение и избавление ", в която описа за битката си с хероина. От десетилетия Весела е изцяло чиста, сполучлив експерт, майка на към този момент пораснало момиче. В хватката на смъртоносния опиат е била през 90-те, десетилетието на всички благоприятни условия и изкушения, когато е при започване на 20-те си години, незавършила гимназия, майка на дребната Валя. В края на живота си Весела предизвикваше и осведомителни акции за опасността от дрогата. Като една голяма, зрелищна акция в тази тенденция може да бъде обсъждан и филмът. 

Нейната история съгласно мнозина има капацитета да стане българския " Трейнспотинг " или " Реквием за една фантазия ". Но не е станало. С продукцията се захващат младата режисьорка Яна Титова (позната като актриса от " Лов на дребни хищници ", " Стъпки в пясъка " ) и брачният партньор й Алекс Алексиев (също сполучлив артист, тук - и продуцент). Главните функции са раздадени по леко загадъчен метод - в ролята на Весела се превъплъщава нейната дъщеря Валентина Каролева, в ролята на дребната Валя - дъщерята на Титова Ая. Този избор може да наподобява подсъзнателен, само че до момента в който неопитната режисьорка се е справила с воденето на личното си очарователно момиченце, дебютантката Каролева не е актриса. Дали не е издържала тежестта да стои от другата страна на личната си биография, или просто й липсват гений и опит - наличието й на екрана е неубедително. Когато в епизодични функции се появят същински артисти като Иван Бърнев или Филип Аврамов, все едно влизаш в различен филм.

" Доза благополучие " има значително сценарни и драматургични проблеми. Като майка на младеж разчитах на дидактичната му стойност, само че в този момент скърбя, че не са създали един сръчен документален филм, тъй като тази история заслужава да бъде разказвана и показвана. Деликатността на работата " по същински случай " изисква освен положителни планове и познанства с прототипите, само че и доза професионална подготвеност.

На първо място филмът е лишен от смислена експозиция, която да ни зареди със съпричастие към героинята и да ни " сложи в нейните обувки ". Весела Тотева не беше нито слабохарактерна, нито глупава. Откриващите фрагменти, водещи по стълбата надолу, обаче не показват юношески протест, паника, меланхолия - вместо това я демонстрират като безделничеща, лишена от каквито и да било ползи и житейски цели тъпачка, която се мести от легло в легло (ту на младия " еретик " Алекс Алексиев, ту на " чичко паричко " Асен Блатечки) и от диван на диван, като диваните се оказват по-рискови - таман там прочут на прочут й предлага цигара с хероин, след която тя изпада в първата си абстиненция. Сцената в бара, където се среща с Ирмена Чичикова, кънти от фалш и е концентрат на най-лошото в новото българско кино. Жалко за присъединяване на Чичикова, която другояче е отлична актриса, в нея. 

Колкото и да е реалистично, че човек попада в клопката на опиатите от " келешлък " и неведение, тук даже не са си създали труда да защитят художествено този детайл. Опит за повече творчество и фикция, основно от страна на оператора Мартин Балкански, има в изобразяването на " триповете " на героинята. 

Специално споменаване заслужава Димитър Николов ( " Безкрайната градина " ), безсловесният дилър, ухажор и дявол на Весела в страната на хероина. Нито за момент взаимоотношенията му с основната героиня не получават смисъл, компактност и логичност. Отчуждението и споровете в фамилията на младата наркоманка влизат в разказвателен оборот едвам след средата на кино лентата - не като причина, а като разследване от зависимостта й.

За " Доза благополучие " неизбежно ще чуете и положителни думи - може би като част от скъпата му рекламна акция, може би откровено подбудени от трогателната орис на персонажите. Но като филм не го бива.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР