За март цената за промишлеността у нас е 118,38 лв./MWh,

...
За март цената за промишлеността у нас е 118,38 лв./MWh,
Коментари Харесай

Бизнесът на нож: Булгаргаз се блажи с незаслужени 10% надценка

За март цената за индустрията у нас е 118,38 лева./MWh, което прави 60.53 евро. А междинната цена на нидерландската борса ТТF в интервала 1-21 март е 45,31 евро, т.е. с 33,6% по-ниска, се споделя в писмото.

 

За април се обрисува още по-голяма разлика. Фючърсните котировки на газовия хъб TTF са към 82-83 лв., а поисканата от " Булгаргаз " цена за идния месец е 103,08 лева./MWh. Ако към нея се добави и " комисионата " на " държавния монополист, цената за бизнеса хвръква на е 114,72 лева./MWh., написа " Сега ".

 

Съгласно контракта за доставка на природен газ за 2023 г сред „ Булгаргаз “ и клиенти, присъединени към газопреносната система, цената се образува като сума от препоръчаната от публичния снабдител за одобряване от КЕВР цена и награда, възлизаща на 11,64 лева./MWh, изясняват представителите на бизнеса.

 

И недоумяват за какво " Булгаргаз " си начислява " комисиони ", откакто не може да доставя на българската промишленост газ на естествени цени.

 

" Отчитайки дълготрайния контракт за 1 милиарда куб. метра природен газ от „ Азербайджан Газ Съплай Къмпани “, привързан 100 % с петролна съставния елемент и ниските котировки на петролните деривати, няма пояснение за какво „ Булгаргаз “ желае, а КЕВР утвърждава такива високи цени от началото на годината. Това оскъпяване по отношение на интернационалните тържища ще докара до спомагателен разход за промишлеността от към 42 млн. лева месечно, или почти 125 млн. лева за интервала февруари- април! Освен че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки минал месец! ", възмущават се работодателите. Те акцентират, че няма аргументация за размера на наградата, начислявана от „ Булгаргаз " (почти 12 лв. на Мвтч, което е към 10% при сегашните цени), която също способства за оскъпяването.

 

" Няма изясненост и какво се прави за намаляване на резултата от скъпите количества газ, нагнетени в „ Чирен “, които се сочат като главен генератор на високите цени. Нарастващите разлики в цените на природния газ в миг, в който пазарната обстановка в Европа се усъвършенства, ще влошат конкурентоспособността на българската промишленост и забавят икономическия напредък ", предизвестяват от бизнеса.

 

" Настояваме за предприемане на незабавни ограничения за понижаване на разликата сред спотовата цена и цената за българските икономически консуматори ", приключва писмото.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР