За малко повече от 24 часа, между делфини, медузи и

...
За малко повече от 24 часа, между делфини, медузи и
Коментари Харесай

От Дуранкулак до Резово с уиндсърф в името на „Черно море, свободно от пластмаса“


За малко повече от 24 часа, сред делфини, медузи и пластмаса, сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев от WIND2WIN CHALLENGE изминаха 300 километра по вода от Дуранкулак до Резово единствено със силата напразно и човешкия дух. Те финишираха сполучливо в първото за България морско предизвикателство с уиндсърф в името на идеята „ Черно море, свободно от пластмаса “ с поддръжката на България.

След месеци подготовка и с напрежение очакване на удобна прогноза двамата млади запалянковци поеха от най-северната към най-южната точка на българското Черноморие на 18 септември в 10 часа, когато скоростта напразно беше сред 12 и 16 възела. В първия ден от предизвикването за девет часа и половина Илияна и Йоан изминаха към 160 км и стигнаха до Варна, движейки се по вятъра. Те бяха придружавани от морски биолози на борда на моторна лодка с портативна инсталация, които изследваха на място проби морска вода и картографираха плаващи морски боклуци по трасето.

Във втория ден вятърът беше в съвършената посока и сърфистите напреднаха бързо. Близо до Бяла обаче моторът на съпътстващата лодка отхвърли и те продължиха сами, стигайки до Обзор.

Вчера лодката с биолозите потегли от Поморие, пресрещна Илияна и Йоан и мина дружно с тях Бургаския залив. Бурното море и мощният вятър попречиха снемането на водни проби, само че по пътя бяха записани морските бозайници по трасето. Плаването беше доста по-опасно, само че и по-бързо от предходните два дни. В следобедните часове на 20 септември, на третия ден след старта, сърфистите финишираха в Резово и записаха времето от 24 часа и 15 минути, прекарани на вода.

Постижението на Илияна и Йоан с изключение на в поддръжка на значима социална идея - „ Черно море, свободно от пластмаса “, е и персонално предизвикателство, което демонстрира по какъв начин силата на постоянно изменящата се природа стимулира индивида да се движи напред.

Съмишленик и сътрудник на самодейността е Kaufland България. Компанията поддържа експедицията на двамата сърфисти като още една стъпка в своята битка против замърсяването с пластмаса.

Отделните ограничения, които Kaufland към този момент е подхванала, изпреварват условието на Европейския съюз до 2030 година всички пластмасови опаковки в Европа да могат да бъдат рециклирани и да се отстранен пластмасите за еднократна приложимост като чаши за кафе, бутилки и принадлежности. Kaufland се е заела да понижи с най-малко 20% потреблението на пластмаса във всички страни, в които оперира, до 2025 година, да подсигури на 100% рециклируемостта на пластмасовите опаковки на личните марки артикули и до края на 2019 година целеустремено да изключи от асортимента си избрани продукти от пластмаса. Още през 2013 година компанията изключи твърдите пластмасови микрочастици при основаването и производството на личните козметични, санитарни и хигиенични марки артикули.

Очаква се резултатите от изследването, направено по време на експедицията, да дадат скъпа информация за екологичната картина в българските териториални води и да запълнят пропуски в познанието за плаващите морски боклуци.

Kaufland e комерсиална компания, оперираща на интернационално равнище с повече от 1 270 обекта и екип от 140 000 индивида в седем страни в Европа.
Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 година Веригата има 58 хипермаркета в цялата страна и екип от 6400 чиновници. Обектите са със междинна комерсиална повърхност от 3200 кв.м.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР