За малко под 3 седмици заразените с коронавируса, известен като

...
За малко под 3 седмици заразените с коронавируса, известен като
Коментари Харесай

Турция отчете над 10 хил. случая на COVID-19 за по-малко от 3 седмици

За малко под 3 седмици инфектираните с ковид, прочут като COVID-19, в Турция доближи 10 827 души, 168 са жертвите. Това е с 1610 случая повече, въз основата на 11 535 теста, и 37 жертви за ден. Това сподели турският здравен министър Фахретин Коджа.

Откакто първият случай бе регистриран в средата на март, Турция е измежду страните с най-бърз досега скок от момента, в който болните се броят на пръсти, до над 10 хиляди души.

В 18 огромни турски града има карантина в обособени квартали, по този начин е и в 28 града из страната. Вече стопираха вътрешните полети и междуградските жп транспорти, има някои ограничавания на икономическата активност (затворени са търговски центрове), а жителите са призовани да останат у дома. Републиканската национална партия (РНП), главната опозиционна мощ, изиска незабавно да бъде въведена възбрана за излизане.

Засега към момента не е евентуално Анкара да одобри такава опция поради разтърсванията, до които тя би довела след нежното икономическо възобновяване от последната година. Ситуацията през 2019 година, когато стандартът на живот на мнозина спадна, доведоха и до невижданата загуба на претендента на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на кметските избори в Истанбул. Сега Турция пробва да тушира възможните последствия с стопански ограничения.

Каквито и други решения да се вземат, огромното терзание на здравни специалисти в страната е, че реакцията на управляващите може да е закъсняла и да се повтори италианският сюжет. Турция дълго време повтаряше, че не е регистриран нито един случай на ковид, макар че страната е значим транспортен възел поради компании като " Търкиш еърлайнс ", летяща до стотици градове на всички континенти.

След като обаче бе разгласен първият случай и при идващите няколко ръководещите бързаха да обяснят, че имало връзка сред инфектираните и веригата може да се наблюдава, новите заболели започнаха да нарастват с десетки, а бързо - и със стотици.

В. " Дувар " и електронното издание " Ахвал " писаха преди няколко дни, че турски лекари са задържани след изказвания за " хиляди инфектирани " в Турция по-рано този месец. Лекарите, задържани и упрекнати в разпространяване на подправена информация (видео с нея се появи в обществените мрежи), се отметнаха от думите си в средата на месеца, че завръщанията от поклениния в Саудитска Арабия евентуално са станали източник на болест. Към момента на видеото обаче турските управляващи бяха оповестили едвам 200 случая, написа " Ахвал ". Днес формалният брой е по-близък до думите на лекарите, само че друга част от изказването не е доказана - че инфектираните и умрелите към този момент са повече от Италия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1291)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР