За Македония това е шанс за правителството да спечели легитимност

...
За Македония това е шанс за правителството да спечели легитимност
Коментари Харесай

Македония гласува новото име, не предвижда вот не

За Македония това е късмет за държавното управление да завоюва легитимност и може би да направи първите стъпки към присъединение към НАТО и започване на договарянията за участие в Европейски Съюз.

На първо място, би било добре, в случай че жителите й гласоподават в интерес на новото име - Северна Македония - както беше контрактувано в така наречен Преспанско съглашение от юни, подписано от левите министър председатели на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Съгласно съглашението някогашната югославска република би трябвало да бъде преименувана, с цел да се постави завършек на дългогодишното напрежение с Гърция, която претендира, че името Македония принадлежи на една от нейните области.

Парламентът в Скопие поддържа съглашението през юни с 69 от 120 гласа. Но за промени в конституцията Заев ще се изправи пред доста по-тежка задача, за която е належащо болшинство от две трети.

Едва откакто това стане, Гърция също ще ратифицира съглашението и ще постави завършек на пречките пред присъединението на съседката й към НАТО и не по-малко значимо - на стремежите й към Европейски Съюз.

Междувременно Заев насрочи референдум като основен тест за националната поддръжка, въпреки че Скопие не беше задължено от Преспанското съглашение да направи това.

Западни водачи се надпреварваха да посещават Скопие преди вота, с цел да призоват македонците да гласоподават и да алармират, че ще оказват помощ на страната единствено в случай че одобри съглашението с Гърция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР