За любителите на кафе няма по-голяма наслада от сутрешната първа

...
За любителите на кафе няма по-голяма наслада от сутрешната първа
Коментари Харесай

Странно, но полезно: Защо все повече хора избират да пият кафе от гъби?

За феновете на кафе няма по-голяма приятност от утринната първа глътка от тъмната ободряваща течност. Дори единствено характерният мирис може да разсъни сетивата. Какво се случва обаче, когато нормалната напитка от кафеени зърна е заместена от такава, направена от...гъби. Не бързайте да заклеймите тази концепция като ужасна. Кафето от гъби се възхвалява като доста по-здравословна опция на елементарното кафе, защото се прави с екстракти от медицински гъби и носи спомагателни изгоди за здравето.

Въпреки че сега кафето от гъби се възприема като съвременна концепция, тази идея в действителност надалеч не е нова.
 Как да изберем идеалните и здравословни гъби?  Как да изберем идеалните и здравословни гъби?  Как да изберем идеалните и здравословни гъби?  Как да изберем идеалните и здравословни гъби?
Според онлайн източници, гъбите са били употребявани като сурогат на кафето във Финландия по време на Втората международна война, когато кафето на зърна не е било налично. Има също обширна история на кулинарната и здравна приложимост на гъби в азиатските страни, по-специално за китайската медицина, за техните хранителни и здравословни изгоди.

В тази публикация ще ви срещнем по-отблизо с кафето от гъби и с предполагаемите му изгоди за здравето.

 кафе гъби iStock

Какво е това кафе?

Ако пресъздавате чаша кафе с гъбки, плаващи на повърхността като в преди малко свалена от котлона гъбена супа - въздъхнете с облекчение. Не е това.

Кафето от гъби представлява деликатна примес от смлени гъби и кафеени зърна, комбинирани за подготвяне на мрачно, безпрепятствено кафе с ядков привкус.

В сместа нормално се използват екстракти от медицински гъби, а не такива, употребявани в кулинарията. Обичайните медицински гъби, употребявани за приготвянето на това съвременно кафе, включват: чага, пуешка опашка, лъвска грива, рейши и кордицепс.

Отзиви на потребителите демонстрират, че вкусовият профил на кафето от гъби не е толкоз друг от този на елементарното кафе.

Въпреки това предполагаемите ползи за здравето от пиенето на кафе с гъби, в това число понижена тревога и усъвършенстван имунитет, му дават огромно преимущество.

 кафе гъби iStock

Как се прави?

За да се направи кафе от гъби, плодните тела на гъбите се извличат и се трансформират в органически прахуляк, който не съдържа други добавки.

Чрез развой на двойна екстракция, гъбите се дехидратират, смилат се на тънък прахуляк и се смесват със смлени кафеени зърна. Това нормално се прави в съответствие 1 към 1.



Можете да закупите кафе с гъби под формата на пакетчета разтворимо кафе, смеси от смляно кафе или кафе на капсули.

Кафето с гъби може да се подготви по същите способи като елементарното кафе, с цел да се създадат вкусни питиета мока, лате или черно кафе.

 кафе гъби iStock

Има ли по-ниско наличие на кофеин от елементарното кафе?

Кафените смеси от гъби имат по-ниско наличие на кофеин от елементарното кафе. Кофеинът е психоактивно вещество, което се среща естествено в някои храни като кафе на зърна, какаови зърна и чаени листа, само че също по този начин се прибавя в синтетична форма към други храни и питиета.

Бременните дами и кърмачките, децата и лицата със сърдечни проблеми имат по-висок риск да изпитат негативните странични резултати от потреблението на кофеин и би трябвало да внимават с приема на кофеинови питиета.

Въпреки че пиенето на до 400 mg кофеин на ден не е обвързвано с неподходящи резултати, това може да е друго при хора с сензитивност към кофеин. В този случай може да изпитате безпокойствие, интензивен пулс, смутен корем и други странични резултати даже при по-нисък банкет на кофеин.

Както споменахме, при кафето с гъби, количество гъби на прахуляк нормално се комбинира с равно количество смлени кафеени зърна. Тъй като гъбата на прахуляк не съдържа кофеин, тя понижава наличието на кофеин в крайния артикул на половина спрямо елементарното кафе.

Това обаче може да не е правилно за всички марки кафе с гъби. Съдържанието на кофеин постоянно не е посочено на опаковките на продуктите.

 кафе гъби iStock

Потенциални изгоди за здравето

Медицинските гъби са постоянно употребявани в обичайна китайска медицина от стотици години. Съединенията, извлечени от тях, се назовават адаптогени и могат да подобрят реакцията на организма към стрес.

От 1970 година откривателите се интересуват от адаптогените от медицинските гъби поради техните евентуални изгоди за здравето.

Въпреки това е значимо да се означи, че множеството изследвания върху медицинските гъби са правени с животни или в лаборатория. Има малко добре проектирани клинични изпитвания, включващи хора. Това значи, че не можем просто да използван резултатите от тези проучвания към хора или човешки болести.

Освен това тези проучвания не са характерни за кафето с гъби и не е ясно дали има комбинирани позитивни или негативни резултати върху здравето от смесването на гъби и кафе на зърна.

Безопасно е да се каже, че макар че медицинските гъби и кафето имат някои открити изгоди сами по себе си, има голям брой непроверени здравни изказвания за изгодите от кафето с гъби.



По-долу са изредени някои открития за хипотетичните изгоди за здравето от медицинските гъби:

♦ Подобрен имунитет. При изследвания в епруветка гъбата пуешка опашка и нейните ферментирали субстрати са посочили някои имуностимулиращи свойства.

♦ Потенциал за предварителна защита на рака. Проучванията демонстрират прочут капацитет на лъвска грива, рейши, пуешка опашка, чага и кордицепс като поддържащи лечения за пациенти с рак, като да вземем за пример оказват помощ в битката с гаденето и повръщането.
 Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER Edna предлага Блясък, който остава - новото ни обичано червило ROUGE DIOR LACQUER
♦ Противоязвено деяние. Изследвания, извършени върху плъхове, демонстрират, че гъбите чага могат да оказват помощ в битката с язвите.

♦ Антиалергични (хранителни алергии). При изследвания в епруветка гъбата чага показва доказателства за угнетяване на интензивността на имунните кафези, виновни за алергичния отговор към някои храни.

♦ Сърдечни заболявания. Екстрактите от рейши демонстрират капацитет за понижаване на равнищата на холестерола в кръвта и на собствен ред понижават риска от сърдечни болести.

Въпреки че има някои обещаващи доказателства, нужни са повече проучвания, в това число върху хора, с цел да се потвърдят тези резултати върху здравето, изключително при смесите от кафе с гъби.
 Как да изберем идеалните и здравословни гъби?  Как да изберем идеалните и здравословни гъби?  Как да изберем идеалните и здравословни гъби?  Как да изберем идеалните и здравословни гъби?
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР