За лятото предпочитаните храни трябва да са млякото, млечните продукти,

...
За лятото предпочитаните храни трябва да са млякото, млечните продукти,
Коментари Харесай

Проф. Божидар Попов: В горещите дни избирайте млечни продукти, плодове и зелечуци

За лятото желаните храни би трябвало да са млякото, млечните артикули, плодовете и зеленчуците. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Българското сдружение по хранене и диететика проф. Божидар Попов, който взе участие в извършената неотдавна край Варна Осма национална конференция по хранене.

Той е безапелационен, че през летните месеци би трябвало да се лимитират зимните храни, като тлъстите меса. Според него панираните и пържените храни, по принцип не са подобаващи за лятото. Организмът през топлото време не изпитва огромно предпочитание за такива мощно омазнени храни и приготвени по такава технология, изясни експертът и предложи като най-подходяща за лятото леката храна в избран баланс. Тя оказва помощ на организма да не се натоварва ненужно през летния сезон, разясни експертът.

Проф. Попов сподели, че са правени изследвания, които демонстрират, че през летния сезон процентът на хората с наднормено тегло понижава. Една от аргументите за това е, че хората се движат много повече през топлите месеци. Движението е значим факт и нито една диета не може да бъде ефикасна и да помогне на един човек да редуцира тежестта си, в случай че не се съпровожда с нараснала двигателна интензивност, изясни експертът. При съблюдаване на даже най-строгата диета, само че без придвижване, човек няма по какъв начин да изгори даже минималното количество калории, които получава, и да отслабне, разяснява той.

Основното количество храна за деня би трябвало да се приема на обяд

При българина към момента битува максимата "имам ли пари аз знам по какъв начин да се храня ". Затова затлъстяването е повече при хората, които са по-заможни, тъй като си разрешават да употребяват всичко, което им се яде, разяснява проф. Попов. Добрият вкус приказва за положително здраве, само че прекомерно изостреният вкус, когато човек непрестанно желае да поставя нещо в устата си - това фактически натоварва организма, изясни той.

Изключително значимо е човек да се храни най-малко четири пъти дневно, а новата режисура е за пет пъти - по-начесто с по-малко храни. Закуската при четирикратното хранене би трябвало да е 20-25 % от количеството храна за деня. Обядът би трябвало да е от 40 до 45 %, една лека следобедна закуска - към 10 на 100 и за вечерта да остане към 30 % за вечеря. При петстепенното хранене има една подкрепителна закуска сред закуската и обяда. Целта е организмът да не остане без храна повече от четири часа, посочи експертът.

За наслада през последните години фамилиите в страната взеха ограничения за възстановяване на храненето в здравословен аспект. Ако да вземем за пример преди десетина - петнадесет години битуваше - каквото му се яде на детето да му го дадем, в този момент към този момент се обръща внимание на това от какво детето има по-голяма потребност, разяснява специалистът.

Децата имат потребност от повече калории, тъй като част от калориите с изключение на за метаболизма отиват и за растежа на децата. От друга страна преценяме кои от продуктите са по-полезни за това. Имаме фактори на растежа, които ще ги има най-много в млякото и млечните артикули, както и в яйцата. Например при възрастните хора яйцата би трябвало да са три-четири седмично, само че децата би трябвало да ядат всеки ден най-малко по едно яйце, тъй като най-качественият белтък е в яйцето, изясни проф. Попов. По думите му пълноценният белтък построява с изключение на структурите на клетките и на тялото също и хормоните, антителата, кръвните кафези и всички ензими. В това отношение българинът демонстрира малко повече угриженост, означи той.

Сред критериите за мярката за храненето професорът открои първо, човек да се преценява с възрастта си, с специалността си, с бита си, като по този начин самичък може да си построи критерии освен за здравословно хранене, само че и за здравословен метод на живот.

Тенденцията е в бъдеще хората да ги групираме по генотипове, тъй като съгласно генотипа си човек има разнообразни потребности от храни, сподели проф. Попов. Това е към този момент науката на бъдещето на храненето. Една диета не може да се ползва за всички хора, безапелационен е експертът.

Проф. Попов разяснява за диетите, че е рисково да се дава едно примерно меню за всички хора. Според него това е неправилно, тъй като всеки един човек има построени привички за някои желани храни, има и личен метаболизъм. Към всеки човек би трябвало да има самостоятелен метод, уточни той.

Ол инклузивът води до качване на килограми

Българската кухня се смята за доста примамлива за чужденците, тъй като храната е вкусна, само че вкусната храна не постоянно е здравословна, разяснява още проф. Попов. Той изясни, че по принцип пържените храни са по-вкусни в сравнение с в случай че се задушат, варят или изпичат. При пържените храни се получават повече сокоотделящи съставки, които подтикват отделянето на стомашен и чревен сок и човек изпитва огромно наслаждение като яде по този начин приготвени храни. Но тези храни внасят доста калории, означи специалистът.

Специалистът разяснява, че е съперник на ол инклузива, който е въведен в доста хотели. Човек се изкушава, желае да опита доста неща, цялостни чинията, не че му се яде толкоз, само че желае да опита, уточни проф. Попов. Той счита, че екскурзиантът не е отишъл на отмора да се наяжда и напива, а да отдъхва, да съчетава естествените фактори - слънце, въздух и вода, в случай че би трябвало да смъкна килограми, само че не да ги натрупа.

Има проучване, което сочи, че в случай че човек изкара две седмици на отмора ол инклузив нормално качва по някой кг. При десетдневна отмора вид ол инклузив човек може да качи 2-3 кг, което не е малко, счита проф. Попов. За 10 дни доста мъчно можеш да свалиш два кг, само че доста бързо може да качиш 2 кг. Килограмите бързо се качват, само че мъчно се смъкват, добави той.

Алкохолът е с повече калории от въглехидратите

Алкохолът също е нормиран и неслучайно сме го поставили на върха на хранителната пирамида, описа още проф. Попов. Официално през 1997 година на Световен конгрес по хранене в Монреал алкохолът бе признат като храна, която внася калории. Той попада в пирамидата, в която храните са подредени по тяхната значимост. Най-добрите храни са в основата на пирамидата, храните, които като количества би трябвало да понижаваме, отиват към върха, разясни той.
В основата на пирамидата сме поставили зеленчуците и плодовете. След тях са животинските артикули с превес на млякото и млечните артикули, месото, рибата, яйцата, които ни дават пълноценния белтък. На средата на пирамидата са зърнените храни, а на върха са мазнините, добавената захар и алкохолните питиета. Критериите за хранителната пирамида са доста елементарни - би трябвало да е желан артикул, който има колкото може повече потребни субстанции и по-малко калории, описа проф. Попов.

Алкохолът по принцип не се не разрешава за здравия човек, въпросът е какво значи умерена консумация на алкохол, какво значи корист, разяснява експертът. По думите му границата сред умерената консумация и злоупотребата от време на време е доста тънка и хората не я преценят. Проф. Попов добави, че е упорствал при етикетирането на алкохола да се изписва освен какъв брой градуса е напитката, само че и какъв брой са калориите на 100 грама алкохол, както се изписват за 100 грама различен артикул. "Това го няма на етикетите и аз упорствам това да стане, тъй като хората би трябвало да знаят, че алкохолът дава доста повече калории, в сравнение с въглехидратите да вземем за пример ", съобщи проф. Попов. Според него малко хора знаят това.

За образец той уточни, че един грам въглехидрати дава 4 килокалории, а един грам алкохол съвсем двойно - 7 килокалории. Принципно алкохолът внася в организма в допълнение калории, които, в случай че не ги отчетем, значи не вършим нищо. По тази причина, когато се снема така наречен статус на даден човек, който има някакви здравни проблеми, не става дума единствено за наднормено тегло и затлъстяване, постоянно наложително би трябвало да разберем дали този човек употребява алкохол, какъв и в какво количество, с цел да изчислим калориите, които влизат от него, разясни проф. Попов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР