За Лула да Силва, който е представител на бразилската левица,

...
За Лула да Силва, който е представител на бразилската левица,
Коментари Харесай

Лула встъпи като президент на Бразилия frognews.bg

За Лула да Силва, който е представител на бразилската левица, това ще бъде трети президентски мандат. В избора на да Силва Бразилия прави основен политически завой наляво. Левият някогашен президент, необятно прочут като ”Лула ”, завоюва 50,83% от гласовете, като над 98% от гласовете са преброени в на изборите в неделя. Надпреварата беше напрегната, като досегашният президент Жаир Болсонаро събра 49,17% от гласовете.

Двамата претенденти се изправиха един против различен на първия тур на вота на 2 октомври, само че никой от тях не получи повече от половината гласове, което наложи провеждането на втория тур.На 30-ти октомври в Бразилия беше втория тур на президентските избори. Гласуването в републиката продължи 9 часа и завърши в 17:00 ч. локално време (22:00 ч. българско време).

 

Лула беше президент по време на два поредни мандата от 2003 до 2010г. Той победи през месец октомври 2022 година досегашния президент Жаир Болсонаро, който е представител на крайната десница.

 

Изборът на Лула предизка преди време Поддръжниците на  Жаир Болсонаро излязоха на огромен митинг с апел за интервенция на въоръжените сили след избирането на Луиз Инасио Лула да Силва за държавен глава на страната. Протести се организираха в 24 от 26-те щата на Бразилия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР