За липса на важни медикаменти за хронични заболявания алармират пациентски

...
За липса на важни медикаменти за хронични заболявания алармират пациентски
Коментари Харесай

Проблем с лекарствата: Сигнал за недостиг на медикаменти за хронично болни

За липса на значими лекарства за хронични болести сигнализират пациентски организации. За това упорстват износът им за чужбина краткотрайно да спре.
Сигнал от хронично заболели: Има проблем с рецептите за медикаменти Аптеките поясняват по друг метод наредбата за работа в изискванията на изключително състояние
С отворено писмо към министъра на опазването на здравето се обръща Иван Димитров. Не единствено от името на пациентска организация, а и като човек с хронично заболяване.

„ На мен ми се постанова да вървя до няколко аптеки, до момента в който си намеря медикаментите. Ако аз не си взема, получавам тежки аритмии и наложително влизам в болница “, споделя Иван Димитров

И упорства - износът на лекарства краткотрайно да спре, до момента в който не се подсигури българският пазар.

„ За един продължителен пациент това е еднакво на крах. Един трансплантиран пациент пие всеки божи ден медикаменти за имунна система, за ден е основава организма му антитела. (..) След 48-часа стартира реакция на отменяне “, споделя още Димитров.

При потвърден дефицит на медикаменти у нас в Закона за изключително състояние е планувана опция за възбрана на износа, дават отговор от здравното министерство.

А от Асоциацията за развиване на паралелната търговия изясняват, че сходни проблеми могат да се дължат на закъснение на границите поради усложненото межданародно състояние.

„ Понякога може в тази аптека да го няма, а в прилежащата да го има. Днес да не е била получена доставката, а да се получи на следващия ден “, изясни Боряна Маринкова, Българска асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти.

Отчита се растеж в сигналите за изчезнали медикаменти от началото на изключителното състояние. Най-често те са за лекарства, които са коментирани като терапия за лекуване на COVID-19, само че действието им не е потвърдено.

“Tова, което е по-съществено, са останалите от тези неразрешени артикули, които са за лекуване на хронични болести и дo момента те са купувани от други страни, което сега е невъзможно”, разясни Маринкова.

От Асоциацията упорстват за промени в законодателството, които да улеснят паралелния импорт на лекарства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР