За липса на важни медикаменти в аптеки и складове в

...
За липса на важни медикаменти в аптеки и складове в
Коментари Харесай

Липсват важни лекарства от аптеките в Благоевград, няма и медикаменти за инхалации при деца

За липса на значими лекарства в аптеки и хранилища в Благоевградска област, сигнализират наши фенове. Две съществени медикаменти употребявани за инхалации при деца са най-търсени през последните няколко месеца поради покачвания растеж на респираторни болести. Доставките им обаче са в прекомерно дребни количества и не стигат за всички нуждаещи се.

Общо 340 са медикаментите, записани в листата с изчезнали препарати, който всяка седмица се актуализира от Асоциацията на притежателите на аптеки в цяла България. Лекарства обхващащи всички лечебни групи.

Славина Мишева е майка на дете на 2 години. Преди няколко дни синът и се разболял. След обзор, педиатърът му изписал лекарство за инхалации и облекчение на болести на дихателните пътища.

" Търсихме го, обиколихме всичките аптеки в границите на деня и се наложи да вземем от съседи, на които им е останало. Дори някои от фармацевтите споделяха, че от седмици го няма ", споделя майката.

Според фармацевтите, едни от главните аргументи за дефицит на медикаменти са дребното количества, които се внасят в страната, както и пренасочването им към болничен пазар. Освен при деца, изчезналите лекарства доста постоянно се изписват и на инфектираните с ковид. От боязън пък, множеството от хората се презапасяват с огромни количества, което още веднъж води до дефицит на препаратите.

" За момента най-търсените медикаменти са Пулмикорт, който е инхалационна форма, Вентолин - инхалационна форма и към този момент антибиотици и противовирусните артикули. Предвид пандемията на всяка една страна наранена сега дефицитът самите компании производители, не могат да смогнат с производството ", сподели Мария Димчева – магистър-фармацевт.

Родителите всеобщо търсят изчезналите медикаменти в групи в обществените мрежи, където се оферират такива импортирани главно от Турция и Гърция. А при положение, че и там го няма, педиатрите и персоналните лекари, съумяват да намерят сурогат на изчезналия медикамент. Всички заместители, обаче са по-силни и се продават единствено против рецепта.

Репортер: Станислава Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР